Hela denna artikel är en annons

Du kan ha sovit i fel säng – hela livet

Foto: Colourbox

Ömhet i axlar och nacke.

Domningar i armar och smärta i ryggen som går över efter att du klivit ur sängen.

Ja, vill det sig illa kan det vara så att din säng är helt fel för dig.

Här tipsar experterna om hur du hittar rätt säng - en gång för alla.

En felaktig säng kan ge ömhet och smärta i exempelvis ryggen.

Foto: Roger Nellsjö

Henrik Knuuth Nilsson, butikschef på SOVA i Mölndal.

Foto: SOVA

De flesta av oss känner till hur viktig sömnen är för vår återhämtning. Sömnkvaliteten påverkar både kroppen och psyket. En dålig nattsömn kan öka risken för olika livsstilssjukdomar och göra oss mindre stresståliga.

Sömnproblem är komplext och kan bero på en mängd olika faktorer. Kiropraktorn Karin Matton Jernberg, som har lång erfarenhet av att behandla patienter med besvär från muskler och leder förklarar att en dålig säng kan påverka sömnen, och kroppen, negativt.

– När man ser till de vanligaste ergonomiska aspekterna av en dålig säng så handlar det oftast om att man känner sig öm i till exempel ryggen eller nacken när man vaknar. Vid besvär i nacken så har även kudden stor påverkan. Karaktäristiskt för denna smärta är att den går över när man kliver ur sängen och börjar röra på sig.” En dålig säng kan också medföra att du upplever att armarna domnar och att du vrider och vänder dig flera gånger om natten. Långvariga, kroniska smärtor ska dock inte förväxlas med övergående smärtor som kan kopplas till en dålig säng, säger Karin Matton Jernberg.

En felaktig säng kan ge ömhet och smärta i exempelvis ryggen.

Foto: Roger Nellsjö
Är du i behov av en ny säng? Boka en kostnadsfri och privat sängutprovning med en av Sveriges ledande experterExtern länk
En felaktig säng kan ge ömhet och smärta i exempelvis ryggen.
En felaktig säng kan ge ömhet och smärta i exempelvis ryggen. Foto: Roger Nellsjö

Sover du på mage? Det kan bero på det här

En felaktig sovställning kan kopplas samman med en för dig dåligt anpassad säng.

Karin Matton Jernberg jämför med en dataskärm på jobbskrivbordet.

– När en ergonom besöker din arbetsplats ställer inte denne in skärmen nittio grader åt vänster så att du tvingas rotera nacken så att den hamnar i en dålig position. Samma sak är det med sängen. En för hård säng kan medföra att du hamnar sovandes på mage eftersom sängen trycker för mycket på axeln. I rätt säng, får din kropp stöd och avlastning och din ryggrad får vila i en neutral och avslappnad position, säger Karin Matton Jernberg.

Värk i ryggen, axeln eller nacken kan bero på följande faktorer:

Sängen är för mjuk

I en säng som är för mjuk för dig får din kropp inte tillräckligt med stöd. Den kan jämföras lite med en hängmatta. Din ryggrad och dina leder belastas ojämnt och du byter ställning ofta, detta kan störa din nattsömn.

Sängen är för hård

I en för hård säng får du tryck på axlar och höfter samtidigt som stödet för ländrygg och midja uteblir. Resultatet blir att du stör sömnen när du behöver vända dig oftare för att försöka hitta en skön position. Ofta resulterar det i att du hamnar på mage. Kroppen får inte samma återhämtning som i en följsam säng.

Henrik Knuuth Nilsson, butikschef på SOVA i Mölndal.

Foto: SOVA
4 enkla steg som hjälper dig att hitta din drömsängExtern länk

Då kan det vara dags att investera i en ny säng

Om du upplever att det är svårt att hitta en skön sovställning, samt vaknar med ömhet och domningar, kan det vara dags att börja fundera på att köpa en ny säng förklarar Karin Matton Jernberg.

– Besök ett sängvaruhus där det arbetar erfarna säljare som fått utbildning inom sängergonomi. Prova dig fram genom att testa olika varumärken för att hitta rätt känsla för dig. För personer som har besvär med ländryggen eller cirkulationen i benen kan det vara en smart idé att undersöka möjligheten att investera i en ställbar säng eftersom det kan vara skönt att höja fotändan. Har man besvär från nacken eller om man tex är förkyld eller snarkar kan det kännas bra att komma upp med huvudet lite genom att höja huvudändan, säger Karin Matton Jernberg.

Här hittar du sköna sängar till bra priser

I SOVAS varuhus arbetar erfarna säljare som är experter på sängar.

– Vi hjälper dig att hitta din drömsäng. Det är vår profession och vårt uppdrag. På SOVA har vi utvecklat en metod där vi hjälper dig att prova ut en säng som är individanpassad efter just dina behov. Vi tar hänsyn till funktion, känsla, design, kvalitet och plånbok, säger Henrik Knuuth Nilsson, butikschef på SOVA i Mölndal.

Hitta din drömsäng här – se alla aktuella erbjudandenExtern länk
Henrik Knuuth Nilsson, butikschef på SOVA i Mölndal.
Henrik Knuuth Nilsson, butikschef på SOVA i Mölndal. Foto: SOVA
Annons
Annons
Annons