Du gamla du fria – där ”fria” står för gratis

Sverige har en av världens mest generösa minerallagar. Inom ett par års tid riskerar vi att ha skänkt bort inte bara våra mineraltillgångar utan också enorma landområden, skriver företrädare för nätverket Budkavlen.

Under strecket
Publicerad
Foto: KRISTER LARSSON/SCANPIX
Annons

Sverige skänker just nu bort mineraler för tusentals miljarder till utländska gruvbolag. Motprestationen ska vara ett antal tusen arbetstillfällen, men när gruvboomen är över om 20 år, står samhället med notan i form av förstörda landområden och bortskänkta mineraltillgångar. När gruvbolagen efter 20 år tömt landet på mineraler finns inga garantier ens för att bolagen återställer landområdena efter sig och jordbruk, skogsbruk, rennäring och besöksnäring har på enorma landområden för all framtid förlorat möjligheten till existens.

Sverige har en av världens mest generösa minerallagar. Gruvbolagen betalar en halv promille av sina intäkter för mineralerna i avgift till svenska staten för rätten att äga mineralerna. Detta ger staten en årsinkomst på trehundrafemtio tusen kronor per år.

Annons
Annons
Annons