Annons
X
Annons
X

”Du får aldrig nog” en av hitarna

Sångaren och musikern Per Odeltorp, mer känd under artistnamnet Stig Vig i rockbandet Dag Vag, har avlidit i en ålder av 63 år. Han hittades död i sin lägenhet av brodern och artistkollegan Lennart Odeltorp, rapporterar Aftonbladet.

Av SvD, TT
(uppdaterad)
[object Object]
Per Odeltorp, mer känd som Stig Vig. Foto: LARS PEHRSON

– Han var en tvär typ, men samtidigt med en så underbar humor, djävligt roligt. Det blir svårt att hitta en ersättare till bandet. Eller svårt, det blir omöjligt, säger Lennart Odeltorp till tidningen.

Dödsorsaken är enligt Expressen okänd. Men 2003 fick Per Odeltorp njurproblem och gick på dialys i tre år innan en vän och kollega donerade en njure.

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Jag vet inte vad han dog av. Men han har varit bräcklig i flera år. Han har haft problem och kämpat hårt, berättar Lennart Odeltorp för tidningen och berättar att brodern var inställd på att fortsätta uppträda i Dag Vag.

  Annons
  X

  – Vi hade nya planer för bandet. Nya studiotider och turnéer bokade.

  Per Odeltorp bildade 1966 God's Sideburns. Han arbetade i början av 70-talet som ljudtekniker för Träd, Gräs och Stenar (de hette då Per Gud) men började omkring 1973 arbeta som sångare i egna grupper – Nordpilen och Hottentotts. Han skrev ”Dimma” 1978 under bandnamnet Dag Vag & Svagsinta. Ett år senare kom debutskivan som kort och gott heter Dag Vag, då bland annat med brodern Lennart Odeltorp på trummor under artistnamnet Tage Dirty. En av de första hitlåtarna var en reggaecover på Anita Lindbloms låt ”Sånt är livet”.

  1981 turnerade Dag Vag tillsammans med Ebba Grön. En tid senare upplöstes Dag Vag. Först i slutet av 1988 återupptog Per samarbetet med resten av gruppen och spelade in skivan Helq, som släpptes 1989. Då kom hiten ”Du får aldrig nog” som är en av deras största. Sedan dröjde det till 1992 innan Dag Vag spelade in nästa platta, Halleluja. 1999 var de åter tillbaka med några spelningar. 2006 - 14 år efter senaste skivan, släpptes Kackerlacka. Så sent som 2010 gjorde de omkring 30 konserter. Musikstalen kallar de själva för ”transkontinental rockreggae”. 2011 släppte Dag Vag en EP som hette ”Epette”. Då bestod bandet av Stig Vig, Tage Z Dirty (Lennart Odeltorp), Zilverzurfarn (Johan Zachrisson) och Teka Pukk (Per Westling).

  KULTURBLOGGEN:
  Dag Vag på scen med Gyllente tider och Thore Skogman

  Dag Vag på scen med Thore Skogman blog.svd.se

  TT-svd

  Annons
  Annons
  X

  Per Odeltorp, mer känd som Stig Vig.

  Foto: LARS PEHRSON Bild 1 av 3

  Bandet Dag Vag fotograferade 2006. Från vänster Zilver Zurfarn (Johan Zachrisson), Beno Zeno (Kenny Håkansson), Stig Vig (Pär Odeltorp), Tage Z Dirty (Lennart Odeltorp).

  Foto: LARS PEHRSON Bild 2 av 3

  Ebba grön och Dag vag spelar på Eriksdalhallen i Stockholm.

  Foto: ROLF HÖJER Bild 3 av 3
  Annons
  X
  Annons
  X