Annons

”Du behöver inte sluta äta kött för klimatets skull”

Bonden Anders Gunnarsson vill producera mer klimatvänligt griskött.
Bonden Anders Gunnarsson vill producera mer klimatvänligt griskött. Foto: Mareike Timm

En bonde med ”en skvätt” klimatångest och ett storföretag som vill bli klimatpositivt. Tillsammans ska de framställa framtidens mat: Hållbart kött som man kan äta med gott samvete. En utopi – eller?

Under strecket
Publicerad

Sedan 2003 har Scan minskat sina koldioxidutsläpp med 74 procent. Målet är att bli klimatpositiva 2045, berättar Magnus Lindholm.

Foto: Mareike TimmBild 1 av 8

Anders Gunnarsson säger att det är viktigt för honom att hans djur mår bra.

Foto: Mareike TimmBild 2 av 8

Anders Gunnarsson visar det spill som automatiskt sorteras ut från foderproduktionen.

Foto: Mareike TimmBild 3 av 8

Halla Gård, där Anders Gunnarsson är femte generationens lantbrukare.

Foto: Mareike TimmBild 4 av 8

Det nya grisstallet på Halla Gård.

Foto: Mareike TimmBild 5 av 8

Plan över hur det nya grisstallet ska bli när det är färdigt.

Foto: Mareike TimmBild 6 av 8

”Jag har gjort det jag kunnat”, säger Anders Gunnarsson om sitt arbete på gården.

Foto: Mareike TimmBild 7 av 8

I den här inhägnaden, totalt stor som 16 fotbollsplaner, kommer grisarna gå.

Foto: Mareike TimmBild 8 av 8

– För sex månader sedan fick jag en liten dotter, och det satte hela tillvaron på sin spets.

Anders Gunnarsson drar på sig ett par handskar och kikar ut över gården. Han är femte generationens bonde på Halla Gård utanför Kvänum i Västra Götaland, och känner redan tyngden av ansvar för kommande generationer.

Annons
Annons
Annons