Annons

Merete Mazzarella:Du är inte skapt för att läsa detta

Neurologin har visat att vi inte är genetiskt programmerade för att kunna läsa; ändå har konsten att läsa blivit central för mänskligheten. I en ny bok fokuseras läsningens kognitiva, biologiska och evolutionära aspekter.

Publicerad

”Vi är ingalunda skapta för att kunna läsa. Människan uppfann läsandet först för några tusental år sedan. Och med denna uppfinning gjorde vi om själva det sätt våra hjärnor var organiserade på vilket i sin tur utvidgade våra tankemöjligheter och därmed förändrade artens intellektuella evolution.”

Så formulerar Maryanne Wolf – amerikansk neuroforskare och expert på barns utveckling – utgångspunkten för Proust and the Squid: The Story and Science of the Reading Brain (Harper Perennial, 320 s), en bok som är en hyllning till läsandets konst men med ett perspektiv som i första hand är kognitivt och biologiskt snarare än kulturhistoriskt eller psykologiserande. Vad hon förmedlar kunskap om är dels vad som hände i hjärnan när människosläktet lärde sig läsa, dels vad som händer varje dag när en ny liten människa lär sig läsa och dels – sist men inte minst – vad det är som händer när en människa har svårigheter att lära sig läsa.

Annons
Annons
Annons
Annons