Drottningen som uppgraderades till syster

Porträtt av Thomas Cromwell, som kom med idén att  Henrik VIII skulle gifta sig med Anna av Kleve.
Porträtt av Thomas Cromwell, som kom med idén att Henrik VIII skulle gifta sig med Anna av Kleve. Foto: TT

Anna av Kleve och Henrik VIII gifte sig 1540, på inrådan från rådgivaren Thomas Cromwell. Men Henrik var redan från början missnöjd med valet av hustru och ångrade snabbt beslutet. Det ingen visste då var att deras relation, vid uppluckrandet av äktenskapet, skulle få en oväntad vändning.

Under strecket
Publicerad
Dick Harrison.

Dick Harrison.

Foto: TT
Annons

Fråga: ”Den engelske kungen Henrik VIII gjorde sig känd för att avrätta fruar, såvida de inte dog i barnsäng eller skickades till dyster inre exil efter en plågsam separation. Men en av dem, tyskan Anna av Kleve, verkar ha klarat sig bra och fortsatt att leva vid hovet även efter att Henrik tröttnat på henne. Varför? Hur kunde hon undvika att råka i onåd?”

Dick Harrison: Idén att Henrik VIII skulle gifta sig med Anna kom från hans främste rådgivare, Thomas Cromwell. Orsaken var storpolitik. Anna var född i Düsseldorf år 1515, som andra dotter till den tyske fursten Johan III. Fadern var hertig av Jülich, Kleve och Berg och greve av Mark och Ravensberg. Genom sammanslagningen av de små furstendömena till ett enda herravälde under sitt eget regentskap år 1521 blev Johan nordvästra Tysklands mäktigaste man, med följd att döttrarna blev högintressanta på den internationella äktenskapsmarknaden.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons