Recension

Point blankDror Feiler

Under strecket
Publicerad
Annons

Oro och oväsen är två begrepp starkt förknippade med musikern och tonsättaren Dror Feiler. Oro i bemärkelsen frånvaro av ro och harmoni i en värld av våld och oordning, av avtrubbning och likriktning. Oväsen i bemärkelsen intensiva ljudbilder och hög volym.
Båda begreppen återfinns på nya Point blank. Titelspåret, framfört av Lokomotiv Konkret och ensemblen Klang Forum Wien, är en excess i oväsen med Feilers gälla sopraninosaxofon som ledsagare. Massivt, där ändå detaljer från klockspel, elgitarr, trummor och andra instrument träder fram.
När Göteborgsensemblen Gageego, dirigerad av B Tommy Andersson, tar över förändras ljudbilden. I repetitiva moment finns släktskap med de gamla minimalisterna, men de mjuka rörelserna är utbytta mot ryckighet och nervositet - oro - i Sham Mayim. Och i mitten av den långa och mer föränderliga Music for dead Europeans tycks musiken ivrigt irra runt för att hitta en väg ut ur förvirringen.
Musiken på Point blank är
oerhört väl framförd. Och det är märkbart att det i denna kaotiska musik finns en bakomliggande tanke om att röra om, att ifrågasätta sakernas tillstånd. Och Feiler lyckas! Skivan avslutas dock lugnt och vackert med Ki, framförd av Stockholms Saxofonkvartett.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons