Annons
X
Annons
X
Sport
Analys

Anders Lindblad: Drömstart för Sverige i OS-kvalet

Emilia Appelqvist.

Emilia Appelqvist. Foto: Maja Suslin/TT N

Drömmen om OS lever i allra högsta grad för det svenska damlandslaget i fotboll. Detta efter seger med 1–0 mot Norge i OS-kvalets första match. Lisa Dahlkvists tidiga nickmål blev avgörande.

Sverige, Norge, Nederländerna och Schweiz gör den kommande veckan upp om en biljett till OS i Brasilien i sommar. Efter de första gruppmatcherna är det Sverige och Nederländerna som kopplat greppet.

Sverige besegrade Norge med 1–0, samtidigt som Nederländerna vann med 4–3 över Schweiz.

Tre mycket viktiga poäng för Pia Sundhages landslag som gjorde en stark insats, men var rejält pressat i slutet då Norge jagade kvittering. Men Hedvig Lindahl i målet lyckades hålla rent och Lisa Dahlkvists mål redan i tredje minuten blev matchavgörande.

Annons
X

– Tre poäng, 1–0 och ett väldigt snyggt mål. Lite ”high svaj” i slutet men gott med en vinst. Nu är det lätt att vara förbundskapten, sammanfattade förbundskaptenen Pia Sundhage segern i Kanal 5.

Ja, det var onekligen svajigt sista kvarten då Sverige inte orkade pressa Norge lika aggressivt och högt längre. Orken tröt på sina håll och en del enkla misstag kunde ha blivit ödesdigra, men 1–0-ledningen stod sig tiden ut. En mycket viktig trepoängare för Sverige som inledde matchen mycket starkt, tog kommandot direkt med självförtroende och tufft fysiskt spel som norskorna inte riktigt verkade beredda på.

Målet kom i tredje minuten. Magdalena Ericssons fina inlägg från vänsterkanten nådde huvudet på Lisa Dahlkvist som nickade bollen snyggt i mål. Det var också Dahlkvist och Caroline Seger som var grundbulten i det svenska spelet. Duon dominerade mittens rike med rutin och lugn. Segers passningar öppnade flera gånger upp det norska försvaret, men även om anfallstrion Lotta Schelin, Sofia Jakobsson och Olivia Schough ständigt var i rörelse och hittade varandra i fina kombinationer kom de inte i tillräckligt vassa lägen för att utöka ledningen.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  I de bakre leden svarade Nilla Fischer för flera viktiga brytningar, medan Elin Rubensson hamnade galet gång på gång i sitt positionsspel. Hedvig Lindahl fick agera räddande ängel både en och två gånger.

  Sverige hade ändå bra kontroll om händelserna långt in i andra halvlek, men ett par norska byten förändrade matchbilden i slutskedet. Det svenska laget sjönk allt längre ner, men lyckades hålla tätt i hällregnet i Rotterdam.

  – Jag är oerhört nöjd med den här starten, även om det blev lite onödigt stressigt i slutet. Det är något vi får diskutera igenom till nästa match, konstaterade Pia Sundhage.

  Den spelas på lördag kväll, då ett revanschsuget Schweiz väntar. Schweiz som överraskande förlorade en svängig match mot Nederländerna med 3–4 och som nu behöver tre poäng mot Sverige för att inte vara borta från möjligheten att ta OS-platsen.

  OS-kvalet avslutas på onsdag i nästa vecka, då Sverige möter Nederländerna – en match som mycket väl kan bli direkt avgörande om vilken nation som får spela OS i Brasilien.

  Annons

  Emilia Appelqvist.

  Foto: Maja Suslin/TT N Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X