Drömmen om nya vaccin lever

Under strecket
Publicerad
Annons

I veckan gjorde nyheten om att ett nytt alzheimervaccin testas i Sverige en ny saltomortal i vissa av våra riksmedier, medan andra teg.
Informationen serverades denna gång vid ett pressmöte anordnat av Karolinska Institutet i Huddinge. Orsaken till att exempelvis inte Svenska Dagbladet engagerade sig var att intet nytt tillfördes utöver det som tidigare valsat runt i medierna under året.
I ett längre, aningen förvirrat inslag i P 1 Morgon framfördes knappast heller några nyanser i de optimistiska uttalandena. Inte ett ord sades i radioinslaget om det tidigare misslyckade försöket där redan sjuka patienter skadats, inget om de påtagliga riskerna, inget om den upptrissade kommersiella tävlingen mellan flera läkemedelsföretag mellan i stort sett likartade vaccinprodukter. Hopp och förtröstan blev slutintrycket.

Och denna självklart välvilliga inställning till just vaccin är inte särskilt oväntad eller ovanlig. Vaccin har blivit en magisk trollformel för det där efterlängtade botemedlet som ska skapa det
stora genombrottet.
Fenomenet vaccin erbjuder därför ett utmärkt marknadsföringsknep. Det tänder massmedierna, passar bra i rubriker, fångar politiker, riskkapitalister och andra ”lekmän” som kan sitta på forskningspengar.
Vaccin har ett grundmurat gott rykte. Vaccin räddade stora delar av världen från dödliga farsoter som smittkoppor, polio och difteri.
Därför åker så många snålskjuts på namnet inte minst i bioteknikens nya underbara värld. Däremot nämns nästan aldrig att det sällan handlar om vaccinering i klassisk bemärkelse utan om olika metoder att påverka immunförsvaret: i princip är målet att skapa antikroppar mot olika ämnen, hormoner, proteiner, cancerceller och annat som deltar i diverse sjukdomsprocesser. Det handlar alltså om läkemedel som ska ges till sjuka, immunterapi, och inte om att skapa ett livslångt skydd mot infektioner hos friska.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons