Hugo Rehnberg

Sveriges mest omtalade intervjuform – nu som podcast. Hugo Rehnberg möter en ny gäst varje vecka.

GÅ TILL PODDEN

Lyssna på Min helg-podden

Sveriges mest omtalade intervjuform – nu som podcast. Hugo Rehnberg möter en ny gäst varje vecka.

GÅ TILL PODDEN
Gården pool ligger belägen mitt bland vinodlingarna.
Perfect Guide

Drömmen om Italien blev sann

Bland Piemontes böljande kullar ligger den svenskägda vingården Villa La Madonna. Här har designsystrarna Marie och Annica Eklund förverkligat sin dröm om att driva hotell på den italienska landsbygden.

Grönmålade fönsterluckor, stenfasad från 1600-talet och en pool mitt bland raderna av vinrankor. Allt inramat av den väldiga Bormidadalen som dramatisk tornar upp sig i bakgrunden.

De senaste åren har Marie och Annica Eklund varsamt renoverat den gamla gården till det den är i dag – boutiquehotellet Villa La Madonna där mat och välmående står i fokus.

– Det ska kännas som att komma hem när man checkar in. Gammalt och nytt med en personlig twist, berättar Annica.

Att renovera en 400 år gammal byggnad har varit en rejäl utmaning.

– Mycket låg i ruiner, men vi har varit noga med att ta fram allt gammalt som gått att rädda. Putsat upp gamla stenar och behållit alla vackra valv, säger Marie.

Det doftade landsbygd och kändes lugnt och genuint.

Visionen har varit tydlig ända sedan drömprojektets början.

– Det bara vällde fram passion och driv när vi såg alla möjligheter för Villa La Madonna. Det vi i dag har framför oss är det vi hela tiden har drömt om, säger Marie och Annica nickar instämmande.

De är båda överens om att Villa La Madonna är en plats som gör något med kropp och själ. Det är autentiskt och så långt borta från den italienska massturismen man kan komma. Men vägen till att bli hotellägare har inte varit rak. Till vardags driver systrarna det framgångsrika Ulricehamnbaserade företaget Bolon, som tillverkar designgolv, och de hade inga planer på att dra igång ytterligare ett projekt tillsammans när chansen plötsligt dök upp.

Designentreprenörerna Marie och Annica Eklund har skapat sitt eget drömställe i italienska Piemonte.
Designentreprenörerna Marie och Annica Eklund har skapat sitt eget drömställe i italienska Piemonte.

Men vi tar det från början. Det var kärleken som tog Marie till gården för många år sedan. Hennes man ägde Villa La Madonna då de träffades och hon flyttade in. De bildade familj samtidigt som de drev ett bed and breakfast på gården.

– Första gången jag såg Villa La Madonna var det höst, dimman rullade tungt över kullarna ända fram till lunch. Det doftade landsbygd och kändes lugnt och genuint. Jag får samma känsla än i dag, berättar Marie och ler åt minnet.

Åren gick. Marie och hennes man separerade och gården såldes. Men en dag var den plötsligt till salu igen och Marie kände en stark längtan tillbaka. Hon bestämde sig för att köpa Villa La Madonna och Annica hakade på under resans gång.

Det var bara att kavla upp ärmarna och jobba sida vid sida med byggteamet.

Annica kommer ihåg hur det kändes när de precis signerat köpekontraktet och fått de rostiga gamla nycklarna.

– Solen sken, men det var rått och kallt ute. Det var en väldigt speciell känsla att känna att gården var vår, berättar Annica.

Villa La Madonnas inredning går i naturnära färger.
Villa La Madonnas inredning går i naturnära färger.

De förstod snabbt att det skulle krävas hårt arbete för att förvandla gården till ett personligt hotell. Marie förklarar att den italienska byråkratin inte alltid har varit enkel att ta sig igenom och vissa stunder har de undrat vad de gett sig in på. Som den gången de åkte ner för att få den sista inredningen på plats, två veckor innan öppningen, och möttes av ett totalt byggkaos.

– Vi kom med tjugo lastbilar fulla med inredning men ingenting var klart. Inget vatten, ingen värme, ingenting. Det var bara att kavla upp ärmarna och jobba sida vid sida med byggteamet. För att bli varma hade vi en brasa som brann hela tiden och plötsligt började det förstås även att snöa. Två dagar innan öppning fick vi åtminstone igång gasen, skrattar Annica.

Gårdens egna vin består av barbera och cabernet sauvignon-druvor.
Gårdens egna vin består av barbera och cabernet sauvignon-druvor.

Framför oss ligger ett pittoreskt hotell där italiensk hantverkskonst fått en modern touch. Jordnära färger som mörkgrönt, sand och krämvitt dominerar inredningen där antika föremål blandats upp med svenska bekvämligheter som Hästens-sängar. Alla rum har egen balkong eller terrass varifrån man har utsikt över de vackra omgivningarna.

Mellan vinrankorna håller man yogaklasser.

– Inredningen är en blandning av våra egna personliga föremål och saker vi köpt på auktioner i Piemonte-regionen, säger Annica.

Det är inte bara inredningen som lockar besökare. Varje kväll serverar chefskocken Davide Matteo en fyrarättersmeny lagad på lokala ingredienser.

– Årstiden bestämmer vad som ligger på tallriken. Nu är vi inne i en svampperiod och då blir det mycket porcini och såklart vit tryffel, som är typiskt för just Piemonte, säger Annica.

Villa La Madonnas kock, Davide Matteo.
Villa La Madonnas kock, Davide Matteo.

Systrarnas egen favoriträtt är Davides vitello tonnato, kalv med tonfiskröra, som de försäkrar ska vara något utöver det vanliga. Till maten serveras Villa La Madonnas eget gårdsvin. Runt huset sträcker sig stora vinodlingar, fulla av barbera- och cabernet sauvignon-druvor, som resulterar i runt 10 000 flaskor om året. Och mellan vinrankorna håller man yogaklasser.

– Yoga och meditation passar bra i den här miljön. Det är så rofyllt, säger Marie.

Och platsen är otroligt fridfull. Att se solen sakta sänka sig över kullarna och höra cikadornas surr längs med vinodlingarnas jordgångar är som balsam för en stressad själ. Det här är drömmen om Italien, på riktigt.

Följ oss på Facebook!

Vi ger dig riktigt bra saker att läsa, titta på och inspireras av!

Facebook

Till Toppen