Annons

Drömmen om ett nytt Woodstock lever

Woodstockfestivalen har kommit att ses som hippieerans höjdpunkt. Men försöken att återskapa festivalen lagom till 50-årsjubileet har misslyckats kapitalt. Samma sak gäller flera tidigare försök till ett nytt Woodstock.

Under strecket
Kristoffer Viita / TT
Publicerad

Det har gjorts många försöka att efterlikna och återskapa Woodstock sedan 1969, men försöken har i de flesta fall slutat med stora fiaskon eller rena katastrofer. Trots det lever drömmen om ett nytt Woodstock vidare. Arkivbild.

Foto: AP

Woodstock '99 ville precis som sin föregångare Woodstock '94 efterlikna det ursprungliga Woodstock. Festivalen spårade ur fullständigt och slutade med våldsamma upplopp, bränder och plundring. Arkivbild.

Foto: David Duprey/AP

Altamont Rock Festival i december 1969 skulle bli den amerikanska västkustens svar på Woodstock, men i stället för fred och kärlek kännetecknades festivalen av våldsamheter och den slutade i tragedi med mordet på festivalbesökaren Meredith Hunter. Arkivbild

Foto: AP

Gärdesfesten började som en protest mot den kommersiella jättefloppen Festival of the Midnight Sun. Gärdesfesten var däremot en succé och återkom några år under 1970-talet. Här en bild från festivalen 1971. Arkivbild.

Foto: Göran Sjöberg/SvD/TT

Bara veckor innan jubileumsfestival Woodstock 50 skulle ha ägt rum meddelade arrangörerna att den ställs in. Beskedet kom inte helt oväntat, då festivalen har kantats av bakslag ändå sedan den först aviserades.

Men även om allt hade gått som planerat är det lite som talar för att vi hade fått se ett nytt Woodstock, menar musikjournalisten Stefan Wermelin.

Annons
Annons
Annons