Annons

Dick Harrison:Drömmen om en judisk stat började långt före kriget

Sionismens portalfigur Theodor Herzl på en affisch producerad av Sionistiska världsorganisationen, 1947.
Sionismens portalfigur Theodor Herzl på en affisch producerad av Sionistiska världsorganisationen, 1947. Foto: IBL

Efter andra världskrigets dödsläger sjösatte FN en delningsplan av Israel och Palestina för att de många statslösa judarna skulle få ett egen fristad. Men stridigheterna om vilket folk – araber eller judar – som äger rätten till landet började långt innan andra världskriget.

Publicerad

För ett sekel sedan utgjorde den judiska befolkningen en liten minoritet i Palestina. Idag är maktförhållandena omvända. Israel blockerar Gazaremsan i sydvästra delen av landet, samt kontrollerar gränsen till Västbanken med hjälp av den mur som började byggas 2002. 2018 är det 70 år sedan staten Israel etablerades, vilket har föranlett de pågående palestinska protester som kulminerade 15 juni då USA flyttade sin ambassad från Tel Aviv till Jerusalem. Runt 60 palestinier har dödats av den israeliska militären och över 2 000 har skadats, däribland många barn.

Sionismen, den ideologi som ligger bakom idén om judarnas hemortsrätt i dagens Israel, utvecklades på 1800-talet och inspirerades av den flodvåg av nationalism som svepte fram över hela västvärlden. Men den var också ett svar på europeisk antisemitism, med de östeuropeiska pogromerna som våldsammaste uttryck. Väl att märka motsatte sig flertalet judiska ledare, i synnerhet de assimilerade judarna i Västeuropa, de sionistiska planerna på ett storskaligt återvändande till Palestina, bland annat med argumentet att judendomen numera var att betrakta som en religiös rörelse, inte en nation. Men i Ukraina och Polen, som lydde under den militant antisemitiska tsarregimen, fann många judar tanken på en flytt till Främre Orienten lockande. Samtidigt som andra östjudar sökte sig till USA och övriga västländer började allt större skaror emigrera till Palestina.

Judar håller vakt vid sin bosättning i Palestina, 1937.

Foto: Everett Collection/IBL Bild 1 av 4

Israeliska soldater patrullerar gränsen, 1949.

Foto: TT Bild 2 av 4

Judiska flyktingar närmar sig Haifa 1949.

Foto: Jewish Chronicle/IBL Bild 3 av 4

Palestinier flyr till Libanon från striderna i norra Israel 1948.

Foto: Anonymous/TT Bild 4 av 4
Annons
Annons
Annons