Annons
X
Annons
X

Drömmen om en egen mormorstäppa

Aldrig tidigare har jag varit med om att en engelsk cottage garden så tydligt har influerat trädgårdsmodet i Sverige. För vem drömmer inte om en romantiskt fluffig trädgård med en mix av grönsaker och gammaldags blomster?

Cottage garden, trädgården som aldrig blir omodern.
Cottage garden, trädgården som aldrig blir omodern. Foto: Guido Gerding

**Överallt i **trädgårdssammanhang träffar man ständigt på begreppet cottage gardens som beskriver en typ av traditionella, mindre trädgårdar kring enklare hus. Frågar man en engelsman kommer det upp bilder av en mormorsträdgård med prunkande äppelrosor, riddarsporrar, fingerborgsblommor och ringblommor i ett härligt sammelsurium mellan grönsaker, läkeörter och fruktträd. Det ska vara gott om självsådda violer, drivor av lavendel, blommande fläder – och så massor av klätterrosor, klematis och kaprifol som slingrar sig in emellan alltihop.

Till äkta gammaldags cottage garden-blommor hör också pioner, borstnejlika som heter Sweet William på engelska, och stockrosor, hollyhock, som gärna får självså sig överallt. Knallröd studentnejlika, eller Maltese Cross (malteserkors) som den kallas på engelska, fanns redan i 1500-talets täppor tillsammans med engångsblommande rosbuskar och ett par bikupor för honungens skull.

Stugträdgård skulle det bli, direktöversatt till svenska. Men ordet stuga på svenska ger helt andra associationer än de charmiga och ofta rätt stora stenhus som det är fråga om i Storbritannien. I våra dagar kostar gamla cottages med halmtak och tillhörande täppor en förmögenhet, speciellt om de ligger inom räckhåll från London.

Annons
X

På sätt och vis var det digerdöden på 1300-talet som bäddade för uppkomsten av dessa trädgårdar. Var tredje människa dog och folkminskningen ledde till en skriande brist på arbetskraft. De engelska godsägarna blev tvungna att arrendera ut mark, och på det sättet skapades en ny arbetarklass som också hade en egen plätt att odla på runt huset.

Dessa gamla trädgårdar var inriktade på odling för hushållets behov med bara ett fåtal blomster som ögonfägring mellan nyttoväxterna. Blommorna var till en början ogräs som växte naturligt i omgivningarna, vilket betyder att de var härdiga och tåliga. Med tiden hamnade också en och annan ädlare växt i vanligt folks trädgårdar. De förmögna godsägarna hade börjat finansiera växtinsamlingsresor till fjärran länder och de hade också råd att importera dyrbara holländska blomsterlökar. Självklart norpades både sticklingar och sidolökar som sedan planterades i folkliga täppor.

Den kära mormorstäppan har därefter egentligen aldrig blivit omodern. På Chelsea Flower Show brukar det alltid finnas några charmiga cottage gardens bland alla stiliga designträdgårdar. Och gissa vilka som undantagslöst blir framröstade till publikfavoriter?

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Drömmen om en egen mormorstäppa

  Cottage garden, trädgården som aldrig blir omodern.

  Foto: Guido Gerding
  Annons
  X
  Annons
  X