Annons

Peter Alestig:Slängd mat orsakar mer utsläpp än hela Indien

Kan planeten verkligen producera mat åt 10 miljarder människor? Svaret är enkelt: det gör vi redan. Men upp till 40 procent av allt som produceras äts aldrig upp utan blir till sopor. Det får en enorm effekt på klimatet – om matsvinn var ett land, skulle det vara världens tredje största utsläppsnation.

Under strecket
Publicerad

”Våra krav på att exempelvis fläckfria äpplen gör att ofantliga mängder mat ratas längre ner i kedjan”, skriver Peter Alestig.

Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1

”Våra krav på att exempelvis fläckfria äpplen gör att ofantliga mängder mat ratas längre ner i kedjan”, skriver Peter Alestig.

Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1
”Våra krav på att exempelvis fläckfria äpplen gör att ofantliga mängder mat ratas längre ner i kedjan”, skriver Peter Alestig.
”Våra krav på att exempelvis fläckfria äpplen gör att ofantliga mängder mat ratas längre ner i kedjan”, skriver Peter Alestig. Foto: Tomas Oneborg

För två år sedan fick jag, stående på en liten åker utanför Kapstaden i Sydafrika, en ny insikt. Framför mig stod bonden Eric Wartz och berättade om de absurda krav han mött från stora livsmedelskedjor och exportörer.

Annons
Annons
Annons