Annons

Peter Alestig:Slängd mat orsakar mer utsläpp än hela Indien

Kan planeten verkligen producera mat åt 10 miljarder människor? Svaret är enkelt: det gör vi redan. Men upp till 40 procent av allt som produceras äts aldrig upp utan blir till sopor. Det får en enorm effekt på klimatet – om matsvinn var ett land, skulle det vara världens tredje största utsläppsnation.

Under strecket
Publicerad
”Våra krav på att exempelvis fläckfria äpplen gör att ofantliga mängder mat ratas längre ner i kedjan”, skriver Peter Alestig.
”Våra krav på att exempelvis fläckfria äpplen gör att ofantliga mängder mat ratas längre ner i kedjan”, skriver Peter Alestig. Foto: Tomas Oneborg

För två år sedan fick jag, stående på en liten åker utanför Kapstaden i Sydafrika, en ny insikt. Framför mig stod bonden Eric Wartz och berättade om de absurda krav han mött från stora livsmedelskedjor och exportörer.

”Våra krav på att exempelvis fläckfria äpplen gör att ofantliga mängder mat ratas längre ner i kedjan”, skriver Peter Alestig.

Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons