Drömmen om balkong

uteplats Med lövsprickningen vaknar balkongdrömmen hos många stockholmare i innerstan. Och visst kan du skaffa balkong även om du bor i ett k-märkt hus, vilket du troligen gör. Fast inte balkong mot gatan och inte med glasrutor.

Under strecket
Publicerad
Annons

Att hälsa våren från sin egen balkong är inte alla förunnat, särskilt inte i innerstan. Men på senare år har de balkonglösa blivit färre. Det pågår en nästan dold revolution på bakgårdarna där tidigare släta fasader utrustas med balkonger.

– Vi får fem till sju nya ärenden i veckan och så har det varit de senaste fem till åtta åren, säger Leif Sjögren, bygglovschef i Stockholms innerstad.
Han uppskattar att ungefär 300 bygglov för balkong utfärdas varje år. Varje ärende kan röra allt från någon enstaka balkong till några tiotal.
Normalt handlar det om runt tio balkonger per ärende. Det innebär att staden får 3 000 nya balkonger varje år. På fem år blir det 15 000 balkonger.
Starkt bidragande till balkongboomen är omvandlingen av hyreshus till bostadsrätter. De nya bostadsägarna praktiserar sitt nya inflytande genom att yrka på balkong.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons