Drömmen: ett tak

Kråkberget bildar ännu mäktig fond vid sidan av 08- områdets så här i milda premiärtider enda bandyis. Men Ekvallen kan i framtiden komma att hamna under tak. Ledarna i Gustavsbergs IF sneglar mot Edsbyn och ser landets andra hall sluta sig över verksamheten.

Under strecket
Publicerad
Sveriges största bandydistrikt, Stockholm, kan snart få sin första bandyplan - under tak. Det är Ekvallen i Gustavsberg som kan bli först ut.

Sveriges största bandydistrikt, Stockholm, kan snart få sin första bandyplan - under tak. Det är Ekvallen i Gustavsberg som kan bli först ut.

Annons

Ordförande Hans-Erik Carlström, uppväxt i lilla Fågelsjö i Orsa Finnmark och med Edsbyn som laget i sitt hjärta, berättar över en kopp kaffe att ritningar till bygget redan finns där vi står på träläktaren och följer farmarlaget Bergets BK (div II) ösa in mål mot Spillersboda.
Värmdöbon Sven Hellberg, arkitekten bakom just bandykyrkan i Edsbyn, har skissat på en liknande modell med plats för 3 000 till 5 000 personer som gjort sådan succé i Hälsingland. Kostnad: 25-30 miljoner kronor.
En av Sveriges mest expansiva kommuner på randen till skärgården fick nyligen ett bidrag på en halv miljard för en konsthall från en av sina mer bemedlade sommargäster. Tänk, svindlande tanke, om den 71-årige välgöraren Björn Jakobson, SvD-porträtterad i söndags, hade varit en gammal hörnskytt bredvid Gustavsbergslegendarer som Leif Fredblad och Gert Nilsson...
Den senare, spelskicklig inner, hänger på räcket bredvid oss denna bandymässigt ljumma afton.

På sitt sätt personifierar Gert Nilsson den lilla bruksorten, belägen
bara två mil öster om Slussen. Pappa emaljerade badkar på porslinsfabriken. Gert var åtta år när flyttlasset gick från Malmö. En av kompisarna med samma förutsättning var Jens ”Lill-Lotta” Lindblom som även blev allsvensk tränare i både bandy och fotboll.
Fabriken, Gustavsbergs AB, borta i viken bortom det runda kommunalhuset är i år förresten tillbaka som huvudsponsor för bandylaget. Det har snart gått 100 år sedan en viss löjtnant Odelberg, direktör på fabriken, kom tillbaka från en tjänsteresa i England med en samling krökta klubbor i bagaget.
Den 15 januari 1907 marscherade därför arbetarna, uppdelade på två lag, till närbelägna Kvarnsjön för att leka med det lackröda nystanet.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons