Migrantarbetarna jobbar och sover. Drömmar om stora pengar och ett bättre liv är långt borta från verkligheten i de smutsiga kasernerna utanför Qatars huvudstad Doha där bygget inför fotbolls-VM 2022 pågår.
Migrantarbetarna jobbar och sover. Drömmar om stora pengar och ett bättre liv är långt borta från verkligheten i de smutsiga kasernerna utanför Qatars huvudstad Doha där bygget inför fotbolls-VM 2022 pågår. Foto: YVONNE ÅSELL

Drömmar i kras på fotbollsfestens bakgård

De åkte till ett av världens rikaste ­länder i jakten på lycka. Men drömmarna gick i kras och en hård verklighet väntade på plats i Qatar. SvD Näringsliv har fått en unik inblick i migrant­arbetarnas tillvaro i huvudstaden Doha där priset för ­fotbolls-VM 2022 betalas med människoliv.

Publicerad

DOHA Sju månader. Sju månader till måste han stanna i Doha och arbeta 16 timmar om dagen för 1000 qatariska riyal, cirka 2000 svenska kronor. Han har varit här i 17 månader och längtar hem till sin familj i Nepal. Men för att kunna återvända krävs ett utresevisum med arbetsgivarens godkännande. När hans kontraktstid på två år löpt ut kommer han att få ett. Om sju månader. Han är målare – och tänker på varje riyal han spenderar.

– Av de 1000 riyal jag tjänar skickar jag 600–700 till min familj. Blir jag sjuk försöker jag klara mig utan medicin eftersom det är dyrt. Jag äter två gånger om dagen för att spara pengar, frukosten ­består bara av bröd.