Annons

Drömmar i kras på fotbollsfestens bakgård

De åkte till ett av världens rikaste ­länder i jakten på lycka. Men drömmarna gick i kras och en hård verklighet väntade på plats i Qatar. SvD Näringsliv har fått en unik inblick i migrant­arbetarnas tillvaro i huvudstaden Doha där priset för ­fotbolls-VM 2022 betalas med människoliv.

Under strecket
Publicerad

Migrantarbetarna jobbar och sover. Drömmar om stora pengar och ett bättre liv är långt borta från verkligheten i de smutsiga kasernerna utanför Qatars huvudstad Doha där bygget inför fotbolls-VM 2022 pågår.

Foto: YVONNE ÅSELLBild 1 av 13

Skyskrapor i huvudstaden Doha. Många människorättsorganisationer övervakar migrantarbetarnas situation i Qatar. Amnestys senaste rapport visar att landet inte gör tillräckligt för att stoppa exploatering av människor.

Foto: YVONNE ÅSELLBild 2 av 13

Byggnads ordförande Johan Lindholm träffar representanter för det qatariska arbetsmarknadsministeriet i Doha. Trots löften om förbättringar av migrantarbetarnas situation har inte mycket hänt i verkligheten.

Foto: YVONNE ÅSELLBild 3 av 13

Det är svårt att hålla rent i den slitna kasernen eftersom många får dela på toaletten och köket. Färgen flagnar på väggarna och möblemanget består i princip enbart av våningssängar.

Foto: YVONNE ÅSELLBild 4 av 13

Barnen på mobilskärmen har inte träffat sin pappa på nästan två år. De hörs via telefon en gång i veckan.

Foto: YVONNE ÅSELLBild 5 av 13

Migrantarbetarna bor i kaserner långt ifrån Doha. Varje morgon bussas de ut till byggen i huvudstaden och hämtas på kvällen.

Foto: YVONNE ÅSELLBild 6 av 13

Anklagelserna om att Qatar har mutat sig till fotbolls-VM 2022 har duggat tätt men nyligen friade det internationella fotbollsförbundet Fifa landet från misstankar om korruption.

Foto: YVONNE ÅSELLBild 7 av 13

En liten pojke, iklädd den traditionella vita hellånga mansklädseln, i Dohas stadsvimmel.

Foto: YVONNE ÅSELLBild 8 av 13

Den indiske snickaren som har arbetat i Qatar i 35 år kan inte gå i pension än. Han måste jobba några år till, säger han.

Foto: YVONNE ÅSELLBild 9 av 13

Långt ifrån Dohas flashiga centrum ligger migrantarbetarnas boenden. Tiotusentals människor lever här i rum som packats med våningssängar. Utanför står bussarna som ska tar arbetarna till och från byggena morgon och kväll.

Foto: YVONNE ÅSELLBild 10 av 13

Åtta sängar i rummet på kasernen ger inte mycket utrymme för privatliv.

Foto: YVONNE ÅSELLBild 11 av 13

På en kartongbit, i en kasernerna där migrantarbetarna sover, sitter en annons med en bild på en försvunnen tax. Hittelönen motsvarar fem månadslöner för en migrantarbetare. Alla letar efter hunden.

Foto: YVONNE ÅSELLBild 12 av 13

Arbetarna som åker till Qatar kommer från fattiga länder i Asien. Indierna står för en klar majoritet för den utländska arbetskraften. Andra kommer från Nepal, Filippinerna, Bangladesh eller Kambodja.

Foto: YVONNE ÅSELLBild 13 av 13

**DOHA **Sju månader. Sju månader till måste han stanna i Doha och arbeta 16 timmar om dagen för 1000 qatariska riyal, cirka 2000 svenska kronor. Han har varit här i 17 månader och längtar hem till sin familj i Nepal. Men för att kunna återvända krävs ett utresevisum med arbetsgivarens godkännande. När hans kontraktstid på två år löpt ut kommer han att få ett. Om sju månader. Han är målare – och tänker på varje riyal han spenderar.

– Av de 1000 riyal jag tjänar skickar jag 600–700 till min familj. Blir jag sjuk försöker jag klara mig utan medicin eftersom det är dyrt. Jag äter två gånger om dagen för att spara pengar, frukosten ­består bara av bröd.

Annons
Annons
Annons