Annons
X
Annons
X

Drömlika Colombia

Länge förknippades hela Colombia med allt för stora risker. Men författaren Gunnar Ohrlander reste till den lugna nordkusten och fann ett stycke Karibien där tiden nästan stannat. idylliska torg och en lång, härlig strandpromenad.

(uppdaterad)
[object Object]
Oanade landvinningar för långsamhet, lättja och flärd på San Pedro de Majagua, en av många öar i den karibiska arkipelagen. Här kan man vila, snorkla, se delfinshower eller ta en öl i skuggan. Foto: GUNNAR OHRLANDER.

Resfakta

Allmänt: Colombia har drygt 40 miljoner invånare. Landet är tre gånger så stort som Sverige och har tre bergs­kedjor. Colombia är USA:s närmaste allierade i Latinamerika med folkvald president.

Resa: Via USA direkt till Cartagena (annars via Bogotá). Specialarrangörer, Via Latina eller Kon-Tiki.

Boende: I Cartagena till exempel topphotellet Sofitel Santa Clara (i gammalt kloster, 350 USD) eller Baharona (strandnära i Boca grande, 35 USD). I Santa Marta många småhotell, som Santamar (strandhotell i Pozos colorados, 144 USD), La Ballena Azul hotel (i Taganga, nära dykning och Tayronas stränder, från 50 USD) eller Casa Scania(på Calle 21 3-88, i Santa Martas Gamla stan) – svenskägd pension tre kvarter från stranden, från 20 USD. Reservation:
elsaligia@hotmail.com

Annons
X

Bästa sajten för den sparsamme:
www.poorbuthappy.com/colombia

Mat: Alla sorters fisk till alla priser. Frukterna och juicerna är himmelskt goda: Lulo, ”guds gåva till folket i Anderna”, sapote med mjölk, corozo och guanabana.

Säkerhet: Colombia är för de mycket resvana. Många karibiska turistområden anses säkra, men man bör förhöra sig om lokala risker. Colombia har en historia av bland annat kidnappningar, läs brittiska UD:s råd på
www.fco.gov.uk. Undvik avlägsna bygder och berg, även vissa delar av Stilla havs­kusten.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Säsong: Från december till mars. Medeltemp 28 grader.

  Här börjar El Dorado. Det är myten om kungen som varje morgon beströdde sig med guld. Det är myten om den gyllene staden. Det är den karibiska kusten i Colombia. Härifrån begav sig de spanska conquistadorerna in mot Andernas berg 1541. Rena guldfebern rådde och det är hit som turisterna nu kommer för att ströva längs stränder som av den brittiska tidningen The Guardian utnämndes till världen näst vackraste, bara slagna av en spansk konkurrent.

  – Men riskerna? Är ni inte kloka, sa vännerna. Åka till Colombia?

  Här vid kusten är säkerheten för turister helt okej. Gerillan har tryckts tillbaks mot söder och öster. Det tragiska Colombia vill förvandla sig till det lyckliga landet och vacklar in i framtiden med en okuvlig beslutsamhet att en dag bli älskat. Här finner vi två städer – och två kärlekar.

  Cartagena grundades 1533 och är staden att ströva runt i, ett världsarv och en gammal spansk kolonial besittning med låga hus, långa träbalkonger, överallt små torg där gatu­musikanter spelar och dansar för fullt på kvällarna, en ringmur som man vandrar på och från vilken man lyssnar till den omåttligt populära musiken, vallenato, som strömmar upp från gränderna.

  Det är faktiskt drömlikt. Och varmt. 35 grader mitt på dagen.

  På en halvö utanför ligger den moderna staden med turisthotell som liksom far upp ur vattnet och på vägen dit den gamla fästningen, San Felipe de Barajas, störst på de amerikanska kontinenterna och ett skydd mot pirater. I 30 knops fart far vi ut mot myllret av öar och hamnar på San Pedro de Majagua.

  Här skulle man vilja stanna livet ut, vila på stränderna, snacka lite med killen i baren i skuggan ovanför, titta på delfinshower, snorkla och sedan kvarta i något av de små, ­moderna husen tillsammans med Fredag eller vem man nu råkar ha med sig på resan.

  Cartagena är som ett dockskåp och det är dit de utländska turisterna åker, medan många colombianer väljer Santa Marta, 20 mil norrut längs kusten. Det är den äldsta kolonialstaden, grundad 1523, bullrig, lite ruffig med idylliska torg och en lång, härlig strandpromenad.

  Söderut breder 30 kilometer underbara stränder ut sig och norrut ligger Tayrona nationalpark. Det var dess stränder som The Guardians reseskribent, Gavin Mc­Owan, utnämnde till tvåa i världen.

  Här väller regnskogen ner i havet, backpackers tältar vid strandkanten och sover under stjärnorna medan de mer välbeställda bor i ljuvliga och fullt moderna hyddor en bit upp och äter på små barer inklämda mellan sand och regnskog.

  Tar man bussen från Santa Marta (tre kronor) når man på en kvart Taganga, en lite sliten och oansenlig by som kurar längst inne i en vik. Den är centrum för dykning och härifrån når man några av Colombias finaste korall­rev med båt.

  Vi äter grillade langostino svepta i vinlöv och dricker fantastiska juicer. Det finns inte en tropisk frukt som man inte gör juice av. Det är lulo och corozo och canelazo som består av vatten, socker, tropiska frukter, rom eller aguardente och kanel.

  Colombia, the only risk is wanting to stay, står det på turist­näringens logga. De kunde lika gärna ha sagt: Lämna oss inte i sticket. Tyck om oss. Man ser det på ögonen och man gör det gärna.

  Att åka runt i Colombia är ibland som att hamna i en italiensk film från 1950-­talet, mitt i en dröm om livet som det en gång var. I småstäderna står ballongförsäljare och positivhalare på torgen. Unga män kommer ridande raka i ryggen och parkerar sina hästar framför stadshuset.

  Vid kyrkan ligger en liten butik där man kan köpa amuletter. Saknar du ett ben köper du ett litet ben i silver, hänger upp det i kyrkan och ber en bön, så ordnar det sig.

  No risk, wanting to stay.

  Gunnar Ohrlander

  Annons
  Annons
  X

  Oanade landvinningar för långsamhet, lättja och flärd på San Pedro de Majagua, en av många öar i den karibiska arkipelagen. Här kan man vila, snorkla, se delfinshower eller ta en öl i skuggan.

  Foto: GUNNAR OHRLANDER. Bild 1 av 5

  I Tayrona nationalpark.

  Foto: GUNNAR OHRLANDER. Bild 2 av 5

  Kolonial arkitektur i 1500-talsstaden Cartagena.

  Foto: GUNNAR OHRLANDER. Bild 3 av 5

  De små, hypermoderna hyddorna finns i Tayrona nationalpark.

  Foto: GUNNAR OHRLANDER. Bild 4 av 5

  Colombia har världens ”näst vackraste” stränder enligt brittiska Guardian.

  Foto: RICARDO MALDONADO/AP Bild 5 av 5
  Annons
  X
  Annons
  X