Annons

Drömhuset kom med flyttbilen

Under strecket
Publicerad

Döttrarna Mika och Hedda har fått ett nytt sommarhus att leka i - hitflyttat från en plats tre kilometer bort.

Alla tyckte att det var ett vansinnesprojekt. Men en klar septemberdag flyttades det rivningshotade ödehuset i Västergötland till en åker tre kilometer bort. Och familjen Eberstein blev stolta ägare till en egen sommarstuga. Att den ännu inte är beboelig är en världslig sak.
Drömmen om ett sommarställe förblir ofta en dröm. Antingen saknas pengar eller mod, kraft, tid och ork – eller alltihop samtidigt.
Mari Eberstein har mycket mod och en hel del kraft. Tid är däremot en ständig bristvara med tre småbarn. Budgeten för sommarhuset var heller inte särskilt hög: 140 000 kronor. Ännu är den dock inte spräckt.
– Grunden har varit det dyraste hittills. Den kostade 129 000, men då är det förberett för vatten och avlopp, berättar Mari.
Själva husflytten kostade 50 000 kronor plus moms. Fast för familjen Eberstein blev det gratis.
– Eftersom markägaren ändå skulle ha behövt betala för rivningen, bekostade han flytten, förklarar Mari som var med och övervakade när det skedde.
– Min man och jag hade kommit överens om att jag fick satsa på det här projektet, bara han slapp vara inblandad.
Mari har också starkare band till trakten Lundsbrunn, efter att ha tillbringat somrarna på en 1600-talsgård där hennes mamma växte upp. Fram till nu har familjen hyrt ett permanenthus på morbroderns tomt tillsammans med Maris syster.
– Det har funkat bra, men på lång sikt känns det viktigt att ha något eget.

Annons
Annons
Annons