Annons

Tiden med affärsmän i klibbiga kavajer är förbi

Tiden då Singapore var förbehållet affärsmän i klibbiga kavajer är sedan länge förbi. Med en ständigt ökande flora av barnvänliga aktiviteter och utflyktsmål är Singapore perfekt för en långweekend med hela familjen.

(uppdaterad)
Gardens by the Bay har blivit en självklar del av Singapores nya skyline.
Gardens by the Bay har blivit en självklar del av Singapores nya skyline. Foto: Marklin

Singapore är en lika delar grön och högteknologisk sydostasiatisk oas. Här samlas människor från hela världen för att göra affärer, äta fantastisk mat och ägna sig åt shopping på hög nivå.

Men man får inte glömma bort att leka också, och det är något som Singapore blivit betydligt bättre på att erbjuda under de senaste åren. I kombination med att landet ständigt toppar listor över hög trygghet och låg korruption finns det knappt någon plats som är lika barnvänlig.

Aktiviteter på Sentosa

Sentosa är en liten ö på fem kvadratkilometer som angränsar till ”mainland Singapore” vid den sydligaste spetsen. För såväl turister som lokalbefolkning har ön varit en uppskattad och smidig tillflyktsort för bad och lek längs den fina sandstranden. Man kan på sätt och vis jämföra den med Djurgården i Stockholm, för här finns en lång rad måsten för nyfikna besökare.

Upptäck nya delar av Singapore – läs mer här!

Universal Studios Singapore är himmelriket för barn, och firade nyligen att man haft totalt 25 miljoner besökare. De större barnen kan hänga i Sci-Fi City och åka fartfylld berg-och-dalbana med Battlestar Galactica eller den hisnande 3D-resan med Transformers. Men det finns också snällare attraktioner för de mindre barnen – bland annat en massa Shrek-relaterade upplevelser i landet Far Far Away eller knasig djungelbåtfärd med djuren från Madagaskar.

Sentosa är en uppskattad och smidig tillflyktsort för bad och lek längs den fina sandstranden. Foto: Swapan Parekh

Ett stenkast bort hittar du KidZania, som växer i popularitet över hela världen. Konceptet är att barnen får bo i och utforska en stor, egen stad genom att prova på olika yrken i samspel med varandra. Här finns piloter, kirurger, brandmän, kassapersonal, optiker och godisdesigners. Föräldrar kan vara delaktiga i rollspelet för att göra det ännu roligare. Ett tips är att inte ha bråttom.

Adventure Cove Waterpark är ett galet äventyrsbad med en lång rad coola vattenrutschkanor och andra vattenaktiviteter. Nu finns även den nyöppnade Water Maze – en vattensprutande labyrint som är svår att knäcka.

S.E.A Aquarium är ett av världens största akvarier. Foto: Singapore Tourism Board

Har du inte tröttnat på vatten vid det laget, får S.E.A Aquarium inte missas. Det är kort och gott ett av världens största akvarier, med plats för 100 000 vattendjur från över 800 olika arter. Nästan 43 miljoner liter vatten guppar runt genom byggnaderna, och här kan du både ta dykarcertifikat och checka in på hotellet Ocean Suites – givetvis med panoramautsikt rakt ut i det levande ”havsdjupet”.

Djur och natur

Låt oss lämna Sentosa men hålla kvar vid temat djur och natur, för Singapore är trots sin storstadspuls riktigt bra på attraktioner som utvecklas i symbios med naturen.

Gardens by the Bay har på kort tid (sedan 2012) blivit en självklar del av Singapores nya skyline. De enorma superträden – egentligen vertikala trädgårdar – är 25–50 meter höga och liknar ingenting annat. Utöver det finns en cloud forest, en enorm ”flower dome” och en barnträdgård med trädkoja och interaktiva vattentunnlar. En oförglömlig upplevelse.

Gardens by the Bay liknar ingenting annat. Foto: Singapore Tourism Board

Lena Lindgren har tidigare bott i Singapore med sin man och dottern Ida.

− Jag tycker Gardens by the Bay är helt fantastiskt för alla åldrar. Har du mer tid är hiking i djungeln toppen, bland annat vid Bukit Timah Nature Reserve och kring MacRitchie Reservoir Park.

Singapore har något för alla – skräddarsy din upplevelse

För barnfamiljer som älskar djur är Singapore Zoo en självklarhet. Här kan du kan bland annat äta frukost med orangutanger. Missa inte heller den magiska stämningen på världsberömda Night Safari som ligger bredvid. Du kan vandra längs olika leder och se 130 olika djurarter, bland annat elefanter, tapirer och tigrar. Men i dunklet kan det vara skönt att unna sig en jeep-safari i stället.

Odlat och lärorikt

Det finns även en våg av mer alternativa initiativ som främjar kunskap inom ekologisk odling och biologisk mångfald. Ground-Up Initiative (GUI) är ett sådant, och varvar undervisningsfaciliteter med odlingar, utvecklingslabb och traditionellt hantverk.

Camilla Hall har bott med sin familj i Singapore sedan 1997, och var bland annat inblandad i grundandet av den populära restaurangkedjan IndoChine. I dag arbetar hon bland annat med hållbarhetsprofilen Dr Ashok Khosla samt med eget konsultbolag inom grön ekonomi. Hon är eld och lågor kring GUI.

− Det är ett fantastiskt koncept som Sverige och andra länder borde ta efter. Det är en skola för livet, en mötesplats där allt kan hända – musik, konst, hantverk och återvinning, och det kostar ingenting. Alla barn älskar det här stället.

Ett kul och klimatsmart sätt att ta sig runt i Singapore är att åka en trishaw, en slags cykeltaxi. Boka en tur med Trishaw Uncle och upplev den färgstarka kulturen i Singapores mer traditionella områden, som Chinatown, Little India och Colonial District.

Avslutningsvis: om det kliar i barnens fingrar efter mer kreativa upplevelser, finns det gott om utflyktsmål. På nämnda Sentosa hittar du exempelvis Trickeye Museum, ett interaktivt 4D-museum som är fullt med optiska illusioner av olika slag. I konstklustret Gillman Barracks kan barnen leka runt med färger i Playeum – Childrens’ Centre for Creativity. På ArtScience Museum vid Marina Bay Sands öppnade nyligen utställningen Into the Wild som guidar oss till naturens skönhet genom konst, teknik och virtual reality.

Från och med 30 maj 2017 flyger Singapore Airlines fem gånger i veckan från Stockholm. Läs mer här!

Gardens by the Bay har blivit en självklar del av Singapores nya skyline.

Foto: Marklin Bild 1 av 5

Sentosa är en uppskattad och smidig tillflyktsort för bad och lek längs den fina sandstranden.

Foto: Swapan Parekh Bild 2 av 5

S.E.A Aquarium är ett av världens största akvarier.

Foto: Singapore Tourism Board Bild 3 av 5

Gardens by the Bay liknar ingenting annat.

Foto: Singapore Tourism Board Bild 4 av 5

Singapore Zoo.

Foto: MASANO KAWANA Bild 5 av 5
Annons
X
Annons
X