Annons
X
Annons
X
[object Object]
Foto: SvD

Drömbanken ingen utopi – den finns redan

DEL 38 | Att kräva att de svenska storbankerna ska ha samma säkerhetsmarginaler som vanliga företag är orimligt, hävdar banklobbyn. De glömmer att det redan kryllar av sådana banker i Sverige.

Detta är kapitel 38 i Andreas Cervenkas nya bok, ungefärlig lästid 5 minuter.

Jörgen Holmquist, tidigare Sveriges högst uppsatte tjänsteman inom EU, har efterlyst dramatiskt mer kapital i bankerna: ”Det skulle göra att bankernas intressen skulle vara mer i linje med samhällets”. Foto: Ola Torkelsson/TT
Riksbankschefen Stefan Ingves kallar sparbankerna för ”vackert väder-banker”. Och visst har delar av sparbankrörelsen gått bort sig. Skillnaden mot en storbank är dock att om en sparbank går omkull drar den inte med sig hela Sverige. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman
Näringsliv
Långläsning
Cervenkas nya bok: ”Vad gör en bank?”

Den genomsnittliga soliditeten för sparbankerna var 16 procent i slutet av 2015, mer än tre gånger så högt som i storbankerna.

Foto: SvD Bild 1 av 3

Jörgen Holmquist, tidigare Sveriges högst uppsatte tjänsteman inom EU, har efterlyst dramatiskt mer kapital i bankerna: ”Det skulle göra att bankernas intressen skulle vara mer i linje med samhällets”.

Foto: Ola Torkelsson/TT Bild 2 av 3

Riksbankschefen Stefan Ingves kallar sparbankerna för ”vackert väder-banker”. Och visst har delar av sparbankrörelsen gått bort sig. Skillnaden mot en storbank är dock att om en sparbank går omkull drar den inte med sig hela Sverige.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 3 av 3
Annons
X