Recension

En enastående karriärDriver med ängsliga akademiska trender

Martin Engberg (född 1974) har gått författarutbildningen Litterär gestaltning. Han är tillsammans med Mattias Hagberg den drivande kraften bakom litteraturföreningen Skrift, och redaktör för nättidskriften Skrået.
Martin Engberg (född 1974) har gått författarutbildningen Litterär gestaltning. Han är tillsammans med Mattias Hagberg den drivande kraften bakom litteraturföreningen Skrift, och redaktör för nättidskriften Skrået. Foto: Kalle Sanner

Martin Engberg siktar in sig på akademisk trendkänslighet och intellektuell fåfänga när han låter sin nya roman ta avstamp i en havererad avhandling i litteraturvetenskap. Resultatet är originellt och faktiskt ganska enastående, tycker John Sjögren.

Under strecket
Publicerad
Annons

Den amerikanske filosofen Peter Kreeft har i två enkla punkter sammanfattat hur man uppnår sann originalitet: 1. Försök inte vara originell. 2. Säg bara sanningen som du ser den.

Jag kommer att tänka på Kreefts recept på originalitet när jag läser Martin Engbergs nya roman ”En enastående karriär”, som till stora delar utspelar sig på en litteraturvetenskaplig institution. En miljö där såväl de unga doktoranderna som kulturmansprofessorerna så till den milda grad anstränger sig för att framstå som originella, att de inte märker att de allesammans i själva verket på pricken liknar varandra.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons