Krönika

Mikael Mölstad:Dricksen – muta eller belöning?

Mikael Mölstad

Rent ordagrant betyder tips att man ger pengar i förväg. Och kanske är det ändå bäst att ge dricksen i förskott – för att försäkra sig om att man ska få bästa tänkbara service inför den stundande måltiden, funderar Mikael Mölstad.

Under strecket
Publicerad
Annons

Mitt förhållande till dricks på krogar är ambivalent. Å ena sidan tycker jag att det känns fel att slentrianmässigt ge bort pengar. I synnerhet som det ska göras i efterhand när inget kan göras om. Å andra sidan är det trevligt att belöna någon som verkligen ansträngt sig lite extra för min trivsel.

Egentligen borde jag göra som en känd krögare förklarade för mig. I samma anda som han tipsade om en populär skidkrog nere i Alperna påpekade han att det är bra om jag åker förbi första dagen och ger hovmästaren fem euro. Då får man alltid bra bord och bra service. Här har alltså dricksen förvandlats till muta. Men egentligen är det väl samma sak? Och faktiskt var det så det började.

På engelska heter dricks som bekant tips. I folketymologin är detta en akronym, en bokstavsförkortning av To Insure Prompt Service. Enligt sägnen skulle bokstäverna T I P S stått på en låda på folkliga krogar i England förr. Med andra ord: lägg lite pengar här i förväg så ska vi ta hand om dig. Det är dock inte sant. Men sanningen ligger ändå ganska nära: ordet hänger ihop med ordet tips i betydelsen ett gott råd. Vilket förr bestod i att sticka en sedel i fickan på någon innan de utförde tjänsten.

Annons
Annons

Det var inte helt demokratiskt men ganska smart. Men vem vet? Kanske förekommer det lite här och var utan att du och jag fattat det. Sverige är inte fritt från mutor. På branschorganisationen Visita är dricks dock inget de bekymrar sig om. Dricks anses vara en separat uppgörelse mellan restaurangen och gästen vid sidan av det som regleras i avtal mellan arbetsgivare och arbetstagare.

Desto märkligare att det finns ett system där gästen uppmanas lägga på en frivillig dricks på notan. Betalar du med kortterminal måste du till och med ge eller neka dricks innan du kan slå koden. Det blir en slags systematiserad frivillighet som jag inte gillar. Jag vet inget annat land där detta förekommer. I de flesta länder handlar dricks om reda pengar på bordet. Eller som i USA där det ofta står på notan att en serviceavgift tillkommer. Men då är dessa pengar en rörlig lönedel.

Så var det också i Sverige förr. Serveringsavgiften var ett slags ackordstillägg. Men sedan 1993 ingår dessa tio procent i lönen. Jag vet att många fortfarande tror att det var dricksen som inkluderades. Så var det alltså inte.

Alla dessa tankar har lett till att jag nu bestämt mig. Jag ska införa mitt eget belöningssystem när jag går på krogen. Redan vid mottagandet ska jag meddela att jag kommer att betala en del dricks. Men att storleken helt och hållet beror på hur servering och omhändertagandet kommer att funka. Om allt från beställning till betalning görs rätt och jag dessutom får ett extra leende är jag beredd att lägga minst tio procent i dricks. Fast det är väl så det ska fungera varje gång, egentligen?

Hur gick det då med mutan till alpkrogen? Bra tack, den behövdes inte. Bästa borden var lediga eftersom vår skidvecka var off-season.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons