Annons

Drevet mot växtforskningen är bara toppen på ett isberg

EU-kommissionen sitter på två stolar när det gäller modern växtforskning. Sedan länge ger kommissionen stora ekonomiska bidrag till olika frivilligorganisationer på bland annat miljöområdet. Eftersom dessa har en forskningsfientlig agenda i frågor som berör genteknik och jordbruk blir resultatet att kommissionen samtidigt stödjer och motarbetar forskning. Denna destruktiva kultur finns också hos oss, skriver professor emeritus Torbjörn Fagerström.

Under strecket
Publicerad

Det är sällan bra att sitta på två stolar samtidigt. Särskilt inte om de står långt ifrån varandra. Men det är precis vad kommissionen i Bryssel gör när det gäller viktig forskning på växtområdet. Resultatet av den akrobatiken blir den vetenskapsfientliga populism som de sex växtforskarna beskriver på Brännpunkt (16/12). Låt mig berätta.

I visionen ”Horizon 2020” framhåller EU-kommissionen att Europa ska ta ledningen i övergången till en hållbar, biobaserad ekonomi. Ett viktigt bidrag är att utveckla industriella processer som bygger på förnyelsebara råvaror och där slutprodukterna har ett stort innehåll av spetsteknologi. Därmed får de också ett högt värdeinnehåll och kan bli ekonomiskt konkurrenskraftiga.

Annons
Annons
Annons