Annons
X
Annons
X

Dreamliner tvingas nödlanda efter elfel

Bara en månad efter sin historiska första flygning tvingades United Airlines Dreamliner att nödlanda i tisdags. Ett elfel ombord ska ha varit orsaken, men flygbolaget vill inte bekräfta det.

Av SvD
United Airlines Dreamliner under premiärresan den fjärde november. I tisdags tvingades en av företagens Dreamliners att nödlanda.

United Airlines Dreamliner under premiärresan den fjärde november. I tisdags tvingades en av företagens Dreamliners att nödlanda. Foto: AP

Planet med 174 passagerare och tio besättningsmän skulle flyga från Houston till New York i tisdags morse. Men kort efter start kom indikationer om ett fel ombord och planet tvingades nödlanda i New Orleans.

En av passagerarna, Craig Bloodworth, twittrade efter nödlandningen, enligt Dailymail:

– Brandbilar och ambulanser mötte oss på landningsbanan.

Annons
X

Enligt United Airlines gick nödlandningen bra och ingen ska ha skadats.

Vad det är för fel som uppstått på planet är ännu oklart. Flera källor uppger att det rör sig om ett elfel eller möjligen ett mekaniskt fel. United Airlines har inte bekräftat vilket fel som orsakade nödlandningen, men meddelar att de kommer undersöka anledningen och fastställa orsaken.

Flyginspektionen i USA, Federal Aviation Administration, beordrade efter nödlandningen en inspektion av planet för att kontrollera eventuella fel på bränsleledningen, skriver CBS news. Anledningen till inspektionen kan vara rykten om att två andra Dreamlinerplan som tillhör Japan Airlines och All Nippon Airways ska ha problem med bränsleledningarna. Resultatet av inspektionen av Dreamlinern i USA är inte känt.

Över 800 Dreamlinerplan har sålts runt om i världen. De, som tillhör den nya generationens plan, drar mindre bränsle än dagens jetplan och är enligt tillverkarna också bekvämare för passagerarna.

Nödlandningen i USA i tisdags är dock inte den första incidenten med en Dreamliner. I juli utlöste skräp från en Dreamliner en brand på en flygplats utanför South Carolina, vilket tvingade flygplatsen att stänga under några timmar då räddningsarbetet pågick.

I februari rapporterade också tillverkaren Boeing att de sett tecken på en så kallad delaminering på en stödfunktion i planets bakre del. En delaminering innebär att laminerade kompositmaterial börjar dela på sig efter för hård användning. Boeing meddelade att de skulle undersöka fler plan på liknande tecken, men hävdade att Dreamlinern är säker.

svd.se

Annons
Annons
X

United Airlines Dreamliner under premiärresan den fjärde november. I tisdags tvingades en av företagens Dreamliners att nödlanda.

Foto: AP Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X