Annons
X
Annons
X
Näringsliv
Analys

Tomas Augustsson: Drastiska neddragningar närmast ren utpressning

Utpressning. Ordet är inte speciellt trevligt men det är just precis vad de anställda i SAS är utsatta för just nu. Under den kommande veckan måste de acceptera alla besparingar, lönesänkningar och utförsäljningar som SAS långivare och ägare kräver för att fortsätta stödja bolaget. Annars är SAS slut.

Ska man döma av de drastiska kommentarer som kommer från regeringarna i de tre ägarländerna Sverige, Norge och Danmark har de anställda och facken i praktiken inget val. Vill de ha ett jobb att gå till även nästa vecka, och det vill förstås alla, måste de säga ja till de radikala förändringar som nu krävs.

Den svenska regeringen gör till exempel fullt klart att man inte kommer att lägga in en enda krona till i
SAS. Efter att svenska staten, tillsammans med de andra ägarna, skjutit till 11 miljarder kronor vid två nyemissioner de senaste fyra åren blir det inget mer.

Långivarna är än mer skeptiska. De har bedömt SAS utsikter som så usla att de helst velat dra sig ur och det är först efter hårda påtryckningar från regeringen som de nu gått med på att förlänga och utöka lånemöjligheten till 2015.

Annons
X

Men allt förutsätter att fack och anställda går med på de omfattande försämringar och neddragningar som bolagets ledning nu föreslår. Lönerna kommer att sänkas med 12 procent, pensionsvillkoren förändras och blir oftast mindre förmånliga, arbetstiderna förändras och så vidare.

Dessutom kommer 800 personer att bli av med jobbet när främst administrationen bantas och centraliseras till Stockholm. Och så blir det en stor försäljning av SAS markverksamhet med omkring 5 000 anställda.

Om allt det här genomförs kommer vi att få se ett helt annat
SAS än i dag. Bara genom att sälja markverksamheten försvinner en tredjedel av de anställda i bolaget.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Men framför allt blir det ett bolag där kostnaderna, åtminstone enligt den bedömning som koncernchefen Rickard Gustafson kom med på måndagen, når en konkurrenskraftig nivå. Det vill säga når ungefär samma nivå som hos värsta konkurrenten Norwegian.

  Den här typen av jämförelser är alltid svåra att göra. Man kan också konstatera att SAS inte behöver ta sig ned till Norwegians nivå för att vara konkurrenskraftigt. SAS är trots allt ett fullservicebolag och med i världens största flygallians där resenärerna får betydligt fler fördelar än de får hos ett lågprisbolag som mest flyger från ett ställe i Europa till ett annat. För många resenärer är det helt rimligt att betala lite mer för att komma in i ett stort system där man lättare kan ta sig fram över världen, ofta genom samarbetet med andra flygbolag.

  Men prisskillnaden får naturligtvis inte vara stor, speciellt inte om SAS nu allt mer ska rikta in sig på turistresenärer. Det bedöms vara den snabbast växande resegruppen de närmaste åren, en grupp som växer snabbare än de i grunden mer lönsamma affärsresenärerna.

  Lyckas SAS med den omställning bolaget nu står inför kan det ge SAS en bra position framöver.
  SAS kan helt enkelt bli ett bolag som erbjuder lite bättre service än lågprisbolagen till ett pris som bara ligger lite över vad de tar ut.

  Fast om SAS ska ta sig dit måste bolaget nu först ta sig igenom en oerhört smärtsam omställning, och det måste göras på väldigt kort tid. Efter många år med stora neddragningar förväntas fack och anställda på en vecka gå med på ännu mer omfattande förändringar som väsentligt försämrar anställningsvillkoren.

  Det är långt ifrån klart att de neddragningarna verkligen kan genomföras. Det är många SAS-chefer före Rickard Gustafson som talat om att kostnaderna måste sänkas för att sedan stöta på väldigt hårt motstånd från de många fackföreningarna. Sedan har man ändå inte kommit ned till en konkurrenskraftig nivå.

  Om förändringarna blir av den här gången, och om fack och företagsledning verkligen hinner komma överens till nästa styrelsemöte på söndag, då har det skett en verkligt väsentlig förändring av hur SAS fungerar. Och då är det Norweigan och de andra uppstickarna som kan börja oroa sig för hårdare konkurrens framöver.

  • QUIZ:
  Kan du din SAS-historia? Kolla här!

  Far- och flygquiz

  QUIZ: Varifrån kommer flygbolaget? quiz.svd.se LÄTT QUIZ: Hur många bilmärken sätter du? quiz.svd.se SVÅRT QUIZ: Kan du alla bilmärken? quiz.svd.se Så går det för SAS-aktien http://bors-nliv.svd.se/index.php/detail/index/4705
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X