Annons

Dramatiska ras för råvarorna

Prisfall i Chicago. När Japan drabbades av en jordbävning den 11 mars sjönk oljepriset med två dollar. När råvarubörsen i Chicago i förra veckan krävde att de som ­köper silver betalar mer kontant rasade silverpriset med 25–30 procent. Råoljan störtdök från 124 till 106 dollar per fat. Förstå det den som kan.

Publicerad

OSLO Förra veckan bjöd på ovanligt stor dramatik på råvarumarknaderna. De som investerar eller bara intresserar sig för råvaror för att det påverkar företaget eller den privata ekonomin, vill gärna att världen ska vara begriplig. När priset på råvaror går upp eller ned finns det alltid en analytiker som förklarar att det beror på att det är inbördeskrig i Libyen eller att det är en följd av att dollarn blivit starkare eller svagare.

Vi vill gärna tro att det finns ett samband mellan vissa händelser och andra, ungefär som när en biljardkula träffar en annan. Det kan vara svårt att beräkna exakt var kulan hamnar, men när den går ned i ett hål vill vi gärna tro att det beror på vår skicklighet.

Annons
Annons
Annons