Dramatisk ökning av skenaffärer på börsen

Mer än hälften av alla aktieorder dras tillbaka inom loppet av en sekund. Det visar en granskning som TV4:s Kalla Fakta har gjort. Den så kallade robothandeln eller högfrekvenshandeln med aktier innebär att priset på en aktie kan förändras hundratals gånger på en sekund.

Under strecket
Publicerad
OMX-börsens serverhall är mycket välbevakad och ligger i ett anonymt hus i ett industriområde utanför Stockholm.

OMX-börsens serverhall är mycket välbevakad och ligger i ett anonymt hus i ett industriområde utanför Stockholm.

Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN
Annons

Dator-, robot och algoritmhandel är olika benämningar på den aktiehandel som sker snabbt och enligt förutbestämda matematiska formler. TV4:s Kalla Fakta har gjort en djupare granskning av aktiehandeln på Stockholmsbörsen. Under en månad har order och avslut analyserats. Genomgången visar att högfrekvenshandeln från förprogrammerade datorer har totalt kommit att dominera handeln i svenska aktier. Effekten är enligt Kalla Fakta att aktiehandeln numera uppvisar uppenbara tecken på att vara manipulerad.

Runt 60 procent av alla aktieorder på Stockholmsbörsen dras tillbaks inom en sekund. Så pass många som 20 procent dras tillbaka innan blotta ögat uppfattar dem, inom en tusendels sekund. Vid drygt 9000 tillfällen under en månad sattes ett nytt pris i en enskild aktie. Priset på en aktie kunde förändras mer än 200 gånger på en enda sekund. Vid så många som nära 1500 tillfällen var det 1000 prissättningar inom en sekund.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons