Annons
X
Annons
X

Ekologisk julmat ökar rejält – men ratas av högerväljare

Nästan 80 procent av befolkningen kommer att välja ekologiskt när de handlar julmat i år. Och 41 procent vill se fler vegetariska alternativ på julbordet, visar en färsk undersökning.

– Trenden är att man vill ha både mer ekologiskt och vegetariskt, säger Emelie Hansson vid Naturskyddsföreningen.

Allt fler väljer ekologiska alternativ på julbordet. Men kristdemokrater och sverigedemokrater är skeptiska, enligt en ny undersökning.
Allt fler väljer ekologiska alternativ på julbordet. Men kristdemokrater och sverigedemokrater är skeptiska, enligt en ny undersökning. Foto: Leif R Jansson/TT

På uppdrag av Coop har Sifo gjort en undersökning om den ekologiska julmaten. Och trenden är att man är allt mer noga med vad som finns på på jultallriken. Totalt har 1 000 personer intervjuats och 78 procent säger att de kommer att välja ekologiskt, i alla fall i valet av någon enstaka produkt.

– Det är roligt att trenden gäller både ekologisk och vegetarisk mat. Nästan hälften vill ha fler vegetariska alternativ på julbordet, säger Emelie Hansson, sakkunnig i jordbruks- och matfrågor på Naturskyddsföreningen.

Bryter man ner statistiken på befolkningsgrupper är det tydligt att kvinnor är mer benägna än män att välja både ekologiskt och vegetariskt. Men ett trendbrott syns i gruppen män i åldern 50–64. Enligt undersökningen är den gruppen mest benägen att välja ekologiska livsmedel.

Annons
X

– När man ska bjuda till och göra en måltid för många vill man visa omsorg med vilka varor man väljer. Det är en högtid och då vill man plocka fram det bästa och finaste man har. Och då blir det ekologiskt i högre grad, säger Emelie Hansson.

Miljöpartister åt mest vegetariskt och ekologiskt, socialdemokrater ville ha varmkorv och kaffe och moderaterna gillar prickig korv.

Sifo har även brutit ned undersökningen efter partitillhörighet. Här bör man nog ta resultaten med en nypa salt, men starka indikationer visar att sverigedemokrater och kristdemokrater i större omfattning väljer bort både ekologiska och vegetariska livsmedel. 51 procent av de tillfrågade sverigedemokraterna säger att de absolut inte önskar fler vegetariska alternativ på julbordet.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  15 procent av julskinkorna som säljs på Coop är ekologiska, och andelen ökar varje år, säger Louise König, hållbarhetsansvarig. Foto: Jonas Ekströmer/TT

  Samma mönster syns i frågor som rör ekologisk mat. Trots att allt fler väljer ekologiskt stretar de konservativa emot. Nästan en tredjedel (29%) av de tillfrågade kristdemokraterna kommer inte välja ett enda ekologiskt livsmedel när de handlar julmat i år, framgår av undersökningen. Det är inte första gången man politiska mönster i matkonsumtionen, säger Louise König, hållbarhetschef på Coop.

  – Vi gjorde en mätning under Almedalen och det var nästan lustigt hur väl ens föreställningar stämmer. Miljöpartister åt mest vegetariskt och ekologiskt, socialdemokrater ville ha varmkorv och kaffe och moderaterna gillar prickig korv.

  Coop tror att man kommer att sälja rekordmycket ekologisk julmat i år. Bolaget är hemlighetsfullt när det kommer till exakta tal, men avslöjar att 15 procent av julskinkan som såldes 2015 var ekologisk. Att kunderna nu är än mer intresserad av ekologiskt och vegetariskt ger rum för att satsa mer på ekoförsäljning. Och det märks i hela landet. För fem år sedan var 4 procent av all mat som såldes ekologisk. I dag är marknadsandelen 5,5 procent i Sverige, men ännu högre för Coop, säger Louise König.

  – Det är kul att se att intresset är stort. 10 procent av vår försäljning är ekologisk. Det är den högsta andelen i världen.

  Annons

  Allt fler väljer ekologiska alternativ på julbordet. Men kristdemokrater och sverigedemokrater är skeptiska, enligt en ny undersökning.

  Foto: Leif R Jansson/TT Bild 1 av 2

  15 procent av julskinkorna som säljs på Coop är ekologiska, och andelen ökar varje år, säger Louise König, hållbarhetsansvarig.

  Foto: Jonas Ekströmer/TT Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X