Annons

Hans-Roland Johnsson:Dramatiker med känsla för missanpassade män

Molière (1622–1673), pseudonym för Jean-Baptiste Poquelin. Litografi efter målning av Pierre Mignard (1612–1695).
Molière (1622–1673), pseudonym för Jean-Baptiste Poquelin. Litografi efter målning av Pierre Mignard (1612–1695). Foto: TT

Molières osvikliga förmåga att porträttera osympatiska outsiders i sina pjäser blev ett av hans viktigaste bidrag till teaterhistorien. Men vem var han som person? En ny biografi om det fransk-klassiska dramats stora författare slår hål på flera myter som tidigare omgärdat hans privatliv.

Under strecket
Publicerad

Teater är drama. Drama är motstånd, kris, konfrontation. Uppkomna konflikter i en tragedi leder vanligtvis till ett olyckligt slut, under det att det förväntade slutet i en komedi är lyckligt. Tragedin blir tragisk först på slutet om någon av kontrahenterna drabbas av sorg eller dör. En komedi kan däremot aldrig bli komisk först i den sista scenen, den måste från början till slut – även om den handlar om överhängande faror eller ödesdigra förvecklingar – vara präglad av roligheter eller det lättsamt underhållande.

Tragedin – som vanligtvis gestaltar välsituerade och mäktiga samhällsmedborgares vedermödor och lidande – har ofta ansetts som en mer upphöjd och finare konstart än den vardagsförankrade komedin. När Friedrich Hegel föreläste om estetik i början av 1800-talet beskrev han emellertid den antika komedin som en konstnärligt och filosofiskt mer tillfredsställande genre än tragedin. Han menade att Aristofanes pjäser tar vid där tragedin slutar, då den komiska huvudpersonen inte är underkastad ödets eller gudarnas nycker, utan signalerar ”andens absoluta frihet”. Han eller hon saknar kanske ”varje äkta patos”, men är inte ansatt av tvivel på sin egen förmåga. I modern tid har de komiska figurerna tilldelats ett mer inskränkt handlingsutrymme, vilket är tydligt i de stycken som skrevs av den komediförfattare som, vid sidan av Shakespeare, i dag kanske är den mest spelade alla, nämligen Molière. 

Annons
Annons
Annons