Annons
X
Annons
X
Scen
Krönika

Lars Ring: Dramaten stänger och öppnar för hela landet


Teateråret 2019 kommer att gå till hävderna. Stockholm har aldrig haft så många stängda scener. Kulturhuset Stadsteatern bommar igen för att renoveras, liksom Dramaten. Den vackra, vita jugendbyggnaden från 1908 behöver moderniseras. Hur långt spelavbrottet blir är ännu inte klart – senast i september ska Dramaten och Fastighetsverket ha kommit överens om exakt när reparationerna ska börja och presentera en tidsplan. Avloppsstammar ska bytas, det är 65 år sedan sist, och tågvinden ovanför stora scenen ska byggas om.

Dramaten har andra förutsättningar än Stadsteatern. Man kan fortsätta spela på Lilla scenen, som är del av Hansahuset bakom huvudbyggnaden, och på Elverket. Dramaten är dessutom nationalscen med uppgift att vara en teater och resurs för hela landet. Om man så vill kan man tillfälligt hyra in sig hos Norrbottensteatern eller Ystads Teater, och ändå fullgöra sitt nationella uppdrag.

Vartannat år genomför svensk teater festivalen Scenkonstbiennalen, för två år sedan var Malmö stadsteater värd. I år – under slutet av maj – står Östgötateatern som värd för evenemanget som bjuder på iscensättningar och debatter. En jury har valt 14 uppsättningar från olika genrer – produktioner som är intressanta av kvalitativa, ämnesspecifika och formmässiga skäl, eller som representerar olika grupper vad gäller regioner, etnicitet och kön.

Annons
X

Dramaten har genom åren varit tämligen ljumma inför Scenkonstbiennalen. Den som vill vara med får själv nominera sina uppsättningar, som ska kunna flyttas. Detta har inte varit något Dramaten prioriterat – men i höst inkom man med hela åtta nomineringar av egna verk. Det har aldrig hänt förr. Av flera skäl, som resurser och tidiga beslut, valdes bara en uppsättning av dessa till Norrköping: ”Det levda baklänges” – en samproduktion med Osynliga teatern där publiken, bokstavligen via VR-glasögon, får följa flyktingen Marwan Arkawi på hans färd till en möjlig asyl genom ett stängt Europa.

Att Dramaten nu meddelar att man ska stänga ger en aha-känsla. Dramaten har redan inventerat sina uppsättningar. Vilka går att turnera med, vilka kan spelas på andra scener? Här är nu för första gången hela listan på vad man angivit som flyttbart: barnpjäsen "Ensam och Esmeralda” av Martina Montelius, Norénstycket ”Och ge oss skuggorna”, Schwabdramat ”Presidentskorna”, Aischylos ”Den fjättrade Prometheus”, ”Hedda Gabler” iscensatt av Anna Pettersson, monologen ”Skuggland” med Christoffer Svensson samt ”Marodörer” av Strindberg, iscensatt av Ohlin & Meidal. Inte dåligt. Ett brett och kvalificerat urval.

Om Dramaten nu också får med Riksteatern – exempelvis – på tåget så kan hela landet få njuta av nationalscensteater 2019. Då kan Dramaten på riktigt bli hela Sveriges teater och bidra till att decentralisera kultur till hela sin presumtiva publik. Det kommer många att tacka för.

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X