Drakar och demoner flyger igen

Spelledaren Max Herngren fungerar som ett slags regissör för Love Almquist och Albin Sundin under spelandet av ”Drakar och demoner”-äventyret ”Vildhjärta”.
Spelledaren Max Herngren fungerar som ett slags regissör för Love Almquist och Albin Sundin under spelandet av ”Drakar och demoner”-äventyret ”Vildhjärta”. Foto: Anders Ahlgren

På 80-talet ansåg religiösa samfund att rollspel gjorde spelarna våldsamma och ogudaktiga. När "Drakar och demoner" 30 år senare släpps i nyversion framstår det som en direkt uppbygglig hobby att berätta sagor tillsammans runt ett bord.

Under strecket
Publicerad

Bordsrollspel, att samlas kring ett bord och med hjälp av tärningar och regelverk suggerera fram en gemensam berättelse, är den vanligaste formen av analoga rollspel. Besläktade varianter är friform (bordsspel utan regler) och lajv (levande rollspel).

Foto: Anders Ahlgren

Magnus Malmberg och Theodore Bergquist.

Foto: Anders Ahlgren

Under 1990-talet smutskastades rollspel i svensk media. Hobbyn ansågs förvandla spelarna till djävulsdyrkare utan förmåga att skilja på fantasi och verklighet. Som en konsekvens är rollspel än idag bannlysta i de flesta leksaksbutiker.

Foto: Anders Ahlgren

llustrationer av Johan Egerkrans från den kommande nyutgåvan av ”Drakar och demoner”.

Foto: Johan Egerkrans/Riotminds
Foto: Anders Ahlgren
Annons

När Max Herngren slår upp dörren till sin etta i Björkhagen i Stockholm gör han ett tappert försök att förekomma fördomarna.

– Vi funderade på om vi skulle dyka upp i pentagramtröjor, skämtar han medan han visar in till det dunkla vardagsrum där hans två medspelare Love Almquist och Albin Sundin samlats.

Annons
Annons
Annons