Annons
X
Annons
X

Dragkampen hårdnar inom M om Löfvens framtid

Splittringen om vägen framåt ökar inom Moderaterna efter att partiet blivit störst i SvD/Sifo. Flera tunga M-politiker och länsförbund kräver att Anna Kinberg Batra fäller regeringen. Samtidigt vill andra fortsätta utveckla politiken och inte göra sig beroende av SD, visar SvD:s rundringning.

Opinionsmätningar
Foto: TT

**Helgens SvD/Sifo slog ner **som en bomb och tvingade partiernas strateger till ritbordet igen. I mätningen fick Socialdemokraterna sitt lägsta stöd bland väljarna sedan Sifo startade mätningarna 1967. M blev samtidigt största parti och gapet mellan blocken landade på hela 5,5 procentenheter till Alliansens fördel.

Det har fått tunga röster inom Moderaterna att uppmana sin partiledare Anna Kinberg Batra att agera.

Alliansen fick ett klart försprång i senaste SvD/Sifo.

Annars riskerar vi att göra väldigt många väljare besvikna.

Annons
X

Henrik Sundström, fram till nyår ordförande i Bohusläns nu nedlagda partidistrikt, vill att M ska fälla regeringen.

– Vi bröt decemberöverenskommelsen, vilket vi bör följa upp. Annars riskerar vi att göra väldigt många väljare besvikna, säger han.

Sundström vill öka pressen på regeringen och tvinga fram en regeringskris genom att lägga fram en gemensam alliansbudget eller misstroendevotum. Han ser ingen risk för att Alliansen blir beroende av SD i ett sådant läge.

Även Lars-Ingvar Ljungman, ordförande i Skånes partidistrikt, tycker att M ska agera för att få bort regeringen. Han anser att det bör ske första halvan av 2016.

– Jag tycker att man borde göra slag i saken. Jag och många med mig tycker att regeringen har varit snudd på katastrof under sitt dryga år vid makten.

Jag och många med mig tycker att regeringen har varit snudd på katastrof under sitt dryga år vid makten.

Helst skulle Ljungman se en samlad alliansbudget, men det tror han blir svårt.

– Alternativet är att rösta för ett misstroende, mot delar eller hela regeringen.

Christian Gustavsson, ordförande för M i Östergötland, menar att de nya siffrorna där M går om S, gör det mer aktuellt att kliva fram och tänka på att ta över regeringsmakten.

– Nu i höst bör man titta på en gemensam höstbudget. Men man ska också vara medveten om att det återstår enormt mycket arbete för M och Alliansen för att det skulle vara framgångsrikt. Alliansen behöver tillsammans göra det man gjorde inför valet 2006, säger han.

**Riksdagsledamoten Finn Bengtson, **känd för sitt motstånd mot Decemberöverenskommelsen, menar att Sifo-mätningen ökar tyngden i kraven på att fälla Löfvens regering.

– Vi måste bli mer aktiva. Vi har ett tydligt opinionsstöd för att ta över makten. Vi måste iscensätta det. Allt annat skulle vara ett svek mot väljarna.

Sitta still i båten? Vad är det för skitsnack? Det är inte vårt uppdrag att sitta still i en båt.

Bengtsson ger inte mycket för den moderata åsikten att avvakta och fortsätta att driva frågor i opposition med sikte på valet 2018.

– Sitta still i båten? Vad är det för skitsnack? Det är inte vårt uppdrag att sitta still i en båt. Konflikten är uppenbar. Vi som är kritiska vill att något ska hända, de som inte säger något stödjer partiledningen och har kanske egna syften till att vara följsamma. Att vara kritiskt i politiken har ju sitt pris, säger han.

Anna Kinberg Batras moderater har medvind i Sifo – till skillnad från Löfvens socialdemokrater.

Även Moderata ungdomsförbundet, Muf, menar att det är dags att sätta hårt mot hårt.

– Stefan Löfven har ett historiskt lågt förtroende. I Sifomätningen bland unga väljare blir det extra tydligt. Det är dags för alliansen att utmana regeringen och lägga en gemensam budget, säger ordförande Rasmus Törnblom.

Men SvD:s rundringning visar att det bland länsförbunden finns många med en helt annan inställning.

Erik Bengtzboe, M-ordförande i Södermanland, säger att partiledningarna i Alliansen ”självklart måste hålla dörren öppen” för att ta över makten. Men han menar att misstroendeförklaringar måste användas mycket sparsamt samt att det inte går att ”lura någon” att det skulle vara enkelt för Alliansen att samsas om en budget i brådrasket.

– Väljarna verkar uppskatta när vi utvecklar vår politik. Det ska vi fortsätta med, säger Bengtzboe.

Riksdagsledamoten Jessika Roswall, ordförande för Uppsala län, säger att länsförbundet inte vill riskera att ta över makten i nuläget och göra sig beroende av SD.

– Det finns ingen förståelse för vissa riksdagsledamöters agerande att kräva en alliansbudget.

Det finns ingen förståelse för vissa riksdagsledamöters agerande att kräva en alliansbudget.

De flesta moderata riksdagsledamöter som SvD talar med är skeptiska till att använda misstroendevapnet mot statsråd.

– Jag tycker inte att en misstroendeförklaring för enskilda statsråd ska användas för sakens skull, det ska handla om en genuin misstro, säger Jörgen Anderson, M-ordförande i Kalmars län.

Annons
Annons
X
Foto: TT Bild 1 av 4

Alliansen fick ett klart försprång i senaste SvD/Sifo.

Bild 2 av 4

Anna Kinberg Batras moderater har medvind i Sifo – till skillnad från Löfvens socialdemokrater.

Bild 3 av 4
Bild 4 av 4
Annons
X
Annons
X