Annons
X
Annons
X

Draghis storslägga bäddar för besvikelse

Förväntningarna är högt uppskruvade inför dagens ECB-möte där Mario Draghi väntas redovisa detaljerna i nya miljardtunga stödprogram för de krisdrabbade euroländerna i Sydeuropa. Men det finns potential för besvikelse.

[object Object]
ECB:s nytillträdde ordförande, Mario Draghi. Foto: ALESSANDRO BIANCHI/AP

STORSLÄGGAN

Vad marknaderna längtar efter mer än något annat är att Mario Draghi öppnar kranarna och låter Europeiska Centralbanken köpa upp italienska och spanska statspapper i praktiskt taget obegränsad omfattning.

Förväntningarna har han själv väckt.

– Inom ramen för vårt mandat är vi beredda att göra vad som än krävs för att rädda euron, försäkrade han i slutet av juli i London och tillfogade för säkerhet skull.

Annons
X

– Och sanna mina ord, det kommer att vara nog.

ECB är den enda bazookan, det enda eldstarka vapnet, den enda muskeln som kan påverka marknaderna.
OECD:s chefsekonom Ángel Gurría.

Marknaderna reagerade euforiskt. Inom loppet av tre dagar föll räntorna för 10-åriga italienska statspapper från 6,54 procent till 5,92 procent.

– Äntligen ser vi ljus i slutet av tunneln, kommenterade Chris Rupkey vid Bank of Tokyo Mitsubishi i en intervju med nyhetsbyrån Bloomberg.

I dag när ECB-rådet sammanträder i Frankfurt är det dags att leverera. Pressen är redan nu enorm.

– ECB är den enda bazookan, det enda eldstarka vapnet, den enda muskeln som kan påverka marknaderna, förklarade i måndags samarbetsorganisationen
OECD:s chefsekonom Ángel Gurría.

• LÄS MER:
Guarría till ECB: Köp obligationer

Tillfrågad om det är dags för ECB att återigen börja stödköpa italienska och spanska statspapper svarade han: ”Ja, absolut. För min del, ju tidigare desto bättre.”

Den stora frågan är hur mycket Mario Draghi kommer att avslöja redan i dag. Många tror att han föredrar att invänta tyska författningsdomstolens beslut om den permanenta stabiliseringsfonden EMS innan han lägger korten på bordet.

Oklart är också hur enigt ECB-rådet med dess 23 medlemmar är. Klart står att tyska centralbankschefen Jens Weidmann motsätter sig omfattande och aggressiva stödköp. Men ingen utomstående vet exakt hur diskussionerna i ECB går och hur isolerad Bundesbankchefen är.

Blir Jens Weidmann överkörd finns det en risk för att han kastar in handduken, precis som föregångaren Axel Weber som i februari 2011 avgick efter en dispyt med dåvarande ECB-chefen Jean-Claude Trichet. Det skulle möjligen göra saken lättare för Mario Draghi – men samtidigt urholka förtroendet för Europeiska Centralbanken i eurobjässen Tyskland.

För kritiker som
Jens Weidmann och ECB:s förre chefsekonom Jürgen Stark är stödköpen i praktiken samma sak som att sätta igång sedelpressarna och på sikt riskera inflation som urholkar köpkraften och samtidigt sänker statsskulderna i reala termer.


LÄS MER:
Weidmann står upp mot ECB:s stödköp

Stödköp och fallande räntor kan dessutom få politikerna i krisländerna att luta sig tillbaka och lägga reformer och svidande sparpaket på is.

– Vi måste fortsätta att pressa andra länder att införa reformer även om de ibland tycker att vi hårdhudade, förklarade Angela Merkel på ett möte med väljarna i Bayern i helgen.

Mario Draghi vet att han den tyska förbundskanslern bakom sig men att även Angela Merkel är hårt pressad av opinionen i Tyskland och delar av det egna kristdemokratiska partiet.

Stödpaketet som han väntas lägga fram i dag torde därför vara omgärdat av reservationer och hänsynstaganden. Redan i måndags klargjorde han i ett möte bakom lyckta dörrar med EU-parlamentets ekonomiska utskott att ECB kommer att begränsa uppköpen till statspapper med högst 3-årig löptid.

– Draghi förklarade att han inte ser detta som ett brott mot EU-fördraget, sa i tisdags den franske EU-parlamentarikern Jean-Paul Gauze som deltog i mötet.

– Tre år är strider inte mot reglerna medan 15 år hade inneburit att ECB finansierar statsskulder, tillfogade han.

• LÄS MER:
Spanska sparare flyr krisbankerna

• LÄS MER:
Kan guldet rädda Europas krisländer?

Klart står även att ECB inte kommer att ge sitt stöd villkorslöst. Innan Spanien eller Italien får hjälp måste de först ha vänt sig till stabiliseringsfonden EFSF eller ESM vilket i sin tur innebär att de godkänner en reformagenda som övervakas av EU, ECB och Internationella Valutafonden.

För Spaniens premiärminister Mariano Rajoy är saken känslig. Han har flera gånger uttalat sig för kraftfulla ECB-åtgärder men vill samtidigt undvika en förnedrande mission av trojkan som i Grekland där europeiska institutioner nu delvis dikterar landets politik.

För Mario Draghi är det en balansgång. Blir stödpaketet allt för mjukt i marknadernas ögon kan trenden mot sjunkande räntor snabbt komma vändas igen.

– Utrymmet för en besvikelse är stort, tror ekonomerna Giuseppe Maraffino och Laurent Fransolet vid Barclays Research.

De räknar därför med att ECB i dag kommer att sockra paketet med en sänkning av styrräntan på en kvarts procentenhet till rekordlåga 0,5 procent, något som de flesta ekonomer tror kommer att ske först senare i höst ifall konjunkturen fortsätter att mattas av.

• LÄS OCKSÅ:
Cervenka: Trött på finanskrisen, någon?

Annons
Annons
X

ECB:s nytillträdde ordförande, Mario Draghi.

Foto: ALESSANDRO BIANCHI/AP Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X