Annons
X
Annons
X

Draghi och Borg överens: Krisen en vitaminspruta

Flyktingkrisen kan innebära en stimulans för Europas ekonomier. Det budskapet gavs ECB-chefen Mario Draghi på fredagen vid Davosmötet. ”Ökade offentliga utgifter för att hantera krisen kan driva ekonomierna framåt”, sade Draghi.

– Ja, det är en positiv faktor, säger förre finansministern Anders Borg till SvD Näringsliv.

Världsekonomiskt forum i Davos 2016
[object Object]
Mario Draghi och Anders Borg är båda på plats i Davos. Foto: Michael Probst/AP, Tomas Oneborg

DAVOS Flyktingkrisen är inte bara av ekonomisk ondo. Det sade chefen för europeiska centralbanken Mario Draghi på fredagen vid Davosmötet. Regeringar måste spendera mer på flyktingmottagande, och det kan bli en ekonomisk vitaminspruta för ett haltande Europa.

– En drivande faktor för ekonomin är ökningarna av offentliga utgifter för att hantera flyktingutmaningen. Dessa ökade utgifter kan innebära en stor stimulans för ekonomisk tillväxt, sade Mario Draghi.

Sveriges tidigare finansminister Anders Borg håller med Draghi.

Annons
X

– På kort sikt blir det nu ökade offentliga utgifter, vilket betyder att man får mer efterfrågan i ekonomin. Det är så Draghi resonerar. Men ska väl inte överdriva och säga att det förändrar i grunden. Men det är en positiv faktor, säger han till SvD Näringsliv.

Om fem–sex år är 50 procent inne på arbetsmarknaden.

Dessutom kommer integrationen att bidra till den ekonomiska stimulansen, menar Borg.

– Om fem–sex år är 50 procent inne på arbetsmarknaden. Det blir ett stort arbetsutbud under åtminstone perioden 2017–2022. Naturligtvis kommer arbetslösheten också att ligga högre, men sammantaget kommer detta att göra att fler kan arbeta.

Mario Draghi kommenterade också amerikanska centralbankens (Fed) beslut att höja styrräntan efter nästan tio års lågräntepolitik. Det har av många tolkats som att amerikansk ekonomi är påväg att stärkas. Styrräntan blir nu 0,25–0,50 procent efter att ha legat på 0–0,25 procent sedan december 2008.

– Höjningen är riktig och lämplig, sett till förbättringen av den amerikanska ekonomin. USA ligger längre fram så det är helt naturligt att deras penningpolitik skiljer sig. Vi kommer att vara på olika spår under en tid, och det kommer att synas i olika räntelägen, sa Draghi.

Anders Borg menar dock att Fed bör gå varsamt fram.

– Man ska vara försiktig med att höja räntorna i USA. Det finns ingen inflation, flexibiliteten på arbetsmarknaden har ökat dramatiskt och löneökningstakten ligger nedåt två procent. Det finns inget behov av att snabbt höja räntan, säger han.

– Kanske kommer höjningar, men troligen inte i den takt som många befarar.

Dessutom har oljepriserna sjunkit ytterligare, betonar Borg. Och nu får oljevärlden en ny spelare, som kan göra att priset faller ännu mer.

– När Iran släpper sanktionerna får man in en halv miljon fat om dagen i produktion. Framåt 2020 är det fem miljoner fat per dag. Det är ett halvt Saudiarabien eller Ryssland som tillkommer, säger Borg.

Annons

Mario Draghi och Anders Borg är båda på plats i Davos.

Foto: Michael Probst/AP, Tomas Oneborg Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X