Annons
X
Annons
X

Draghi: ECB agerar vid nedåtrisk för prisstabiliteten

ECB-rådet kommer vid mötet den 10 mars att se över och eventuellt ompröva penningpolitiken. Det sade ECB-chefen Mario Draghi vid den kvartalsvisa utfrågningen i Europaparlamentets ekonomiska utskott på måndagen.

Av Direkt
[object Object]
ECB-chefen Mario Draghi. Foto: Michael Probst/AP

ECB:s överläggningar kommer att ha fokus på två olika områden.

Dels ska ECB se över överföringen av låg importerad inflation till inhemska priser och prisbildning och till inflationsförväntningar. Det beror på storleken och ihålligheten i nedgången för oljepriset, sade han.

Och dels ska ECB-rådet analysera hur väl transmissionen av penningpolitiken fungerar till finanssystemet, särskilt till banker.

Annons
X

– Om någon av dessa två faktorer utgör en nedåtrisk för prisstabiliteten kommer vi inte att tveka att agera, sade Mario Draghi.

I världsekonomin är avmattningen i tillväxtländerna i fokus. Strukturella problem har visat sig och en ombalansering i dessa ekonomier krävs, vilket kan leda till motvind i världsekonomin.

Det stora fallet i bankaktier speglar sektorns höga känslighet för en svagare ekonomisk utveckling. Farhågor fanns också att vissa banker är exponerade mot högre risk i råvaruproducerande sektorerna.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Nedgången har förstärkt intrycket att banker måste göra mer för att anpassa sina affärsmodeller för en miljö med lägre tillväxt och lägre räntor.

  – Men översynen av regelverket sedan början på krisen har lagt grunden för en varaktig förbättring av motståndskraften inte bara för enskilda banker utan också för hela finanssystemet, sade Mario Draghi.

  Annons

  ECB-chefen Mario Draghi.

  Foto: Michael Probst/AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X