X
Annons
X
Recension

Kvinnan vid kanalen Drabbande om man som dyker upp efter sin ”död”

Två nya deckare kretsar kring behovet av att göra upp med det förflutna. Den ena handlar om prostituerad som försöker lämna de hårda villkoren i 50-talets Malmö, den andra om en norsk motståndshjälte som anklagades för att ha mördat sin fru.

Foto: Rolf m.aagaard/gyldendal och Kim Ekvall/Historiskamedia
Läs mer om Bästa sommardeckarna

Historiska deckare är en populär underavdelning inom kriminalfiktionen. Set Mattsson har tidigare gett ut en trilogi om staden Malmö på 1940-talet med kriminalöverkonstapel Douglas Palm i huvudrollen, och han är nu tillbaka med en ny roman, ”Kvinnan vid kanalen”, även den med Palm i centrum. Vi har nu flyttat några år in på 50-talet.

Mattson har tidigare skrivit om flyktingar och fabriksarbetare. Denna gång är det de prostituerades hårda villkor som fokuseras. Sigrid Holm har fått nog av alla övergrepp och bestämmer sig för att starta om med dottern som tagits ifrån henne. Men först måste hon göra upp med sitt förflutna. Samtidigt kallas Palm ut till en nedgången fastighet i fattigkvarteren på Väster, där en man hittas död, makabert sminkad. Palm brottas också med egna privata problem som får honom att ifrågasätta sitt yrkesval.

Foto: Rolf m.aagaard/gyldendal och Kim Ekvall/Historiskamedia Bild 1 av 2
Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X