X
Annons
X

Drabbande obarmhärtigt om ett år med anorexia

Mening och allvar finns överallt i Isabella Nilssons bok – förklätt till nonsenslek. Det är en tusenbladsbakelse, lager-på-lager av trams och svärta – ett på det hela taget drabbande och imponerande verk.

Läs mer om Vårens böcker 2018
undefined
Foto: Staffan Löwstedt

Glöm kniv, rep, frystorkat, tändstål och visselpipa för en stund. Ett överlevnadskit kan också innehålla älvstoft, enhörningar, rosa mjukisdjur och – framförallt – ett nonchalant och våghalsigt alter ego med den vildsinta språkleken som superkraft. Sådan är Nonsensprinsessan, författaren Isabella Nilssons ständiga ställföreträdare i "Nonsensprinsessans dagbok. En sjukskrivning".
Här är en lek på blodigt allvar. En lek som är ett måste, för det finns ett löfte att hålla. Det börjar akut drabbande och smärtsamt; i förordet beskriver Isabella Nilsson det sjukdomstillstånd – allvarlig anorexia, paranoida vanföreställningar och depression – som gjorde att hon inte vågade leva längre, hon ville dö "för säkerhets skull".

Foto: Staffan Löwstedt Bild 1 av 2

Isabella Nilsson, född 1989 debuterade med ungdomsromanen ”Verklighetsprojektet”. Hon är även översättare specialiserad på rimmad vers, och har bland annat tolkat om Lewis Carroll, Mervyn Peake och Edward Lear till svenska.

Foto: Staffan Löwstedt Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X