Annons
X
Annons
X

Drabbad av anorexia - Nordlund lägger av

Fotbollsstjärnan Tina Nordlund har drabbats av anorexi och har bestämt sig för att lägga av med fotbollen.

– Det är väldigt jobbigt. Jag måste få ett break från allt vad fotboll heter, säger hon till SvD.

Tina Nordlund, 25, är en av Sveriges mest framgångsrika fotbollsspelare på damsidan och spelar för svenska mästarna Umeå IK. Hon har gjort 43 A-landskamper och var med i laget som tog EM-silver i fjol.
För omkring en månad sedan insåg Tina att hon är anorektiker och har nu börjat bearbeta den svåra sjukdomen. Hon får hjälp av en dietist och en psykolog för att komma till rätta med problemen.

Annons
X

En konsekvens av ätstörningarna är att Nordlund slutar med fotbollen. Läkarna har förbjudit henne att träna - det är nödvändigt för att hon ska bli frisk.

– Det var självklart ett väldigt tungt beslut, fotboll och träning har ju varit hela mitt liv. Men hälsan måste gå först, säger Tina Nordlund som i går valde att offentliggöra sin sjukdom via TT.

Hon berättar att hon har gått ner i vikt och att människor som står henne nära har märkt att kilona rasat. Till sist insåg hon själv att hon behövde hjälp.
Tina Nordlund säger att träningen och prestationskraven som elitspelare i fotboll har bidragit till att hon blivit
sjuk.
Sedan hon skadade foten i vintras har hon tränat stenhårt för att komma tillbaka i så bra form som möjligt.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Jag ville vara förberedd den dagen jag blev frisk. Jag kände ansvar mot laget, hade höga krav på mig själv och tränade mycket hårdare än tidigare. I det här fallet var det inte så bra för mig. Det är en riktigt otrevlig cirkel jag har hamnat i, säger hon.

  Anorexi kallas också självsvält och är vanligast bland unga kvinnor. Elitidrottskvinnor är en grupp som löper ökad risk att drabbas av sjukdomen. Det är ingen slump att det är på det viset, menar Tina Nordlund.

  – Som elitidrottare balanserar man på en hårfin gräns för vad kroppen klarar av.
  Fotbollsprofilen säger att även utseendeidealen i samhället kan ha bidragit till att hon blivit sjuk.

  – Jag känner ju att jag blivit granskad inte bara som fotbollsspelare, säger hon.

  Tina Nordlund får hjälp och stöd i sjukdomen av bland andra klubbkamraten och nära vännen Hanna Ljungberg. Hon berättar att hon stått nära Tina under hela tiden hon varit skadad.

  – Det jag kan göra är att finnas till hands och lyssna på Tina. Hon blir inte av med mig, förklarar Hanna Ljungberg.
  Björn Malmström

  Fakta Anorexi:
  Anorexia nervosa, självsvält, är en ätstörning som huvudsakligen drabbar unga kvinnor, från yngre tonåren upp till 30-årsåldern.

  Såväl psykologiska som ärftliga faktorer tros ligga bakom. En viktig faktor är västvärldens moderna, slanka skönhetsideal. Modeller, balettdansare och elitidrottare är några grupper som löper extra stor risk att drabbas av anorexia.

  Karaktäristiskt för sjukdomen är självförvållad viktminskning på grund av fettsnål kost, laxerande och vätskedrivande läkemedel samt kräkning. Genomsnittlig sjukdomstid är tre år.

  Första behandlingssteget är att stoppa självsvälten. Därefter måste patienterna lära sig att äta normalt. För det krävs oftast behandling av läkare och/eller psykolog.
  Två kända svenska fall av anorexi är friidrottaren Sara Wedlund och kronprinsessan Victoria. TT-SvD

  I Norge har fallen inom bollsporter fördubblats svd.se Tina första fotbollsfallet svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X