Annons

Wiens invånare samlas under hashtaggar

En militärpolis bevakar en gata i Wien i Österrike efter terrorattacken i måndags kväll då fyra personer dödades och ett tjugotal personer skadades. Arkivbild.
En militärpolis bevakar en gata i Wien i Österrike efter terrorattacken i måndags kväll då fyra personer dödades och ett tjugotal personer skadades. Arkivbild. Foto: Matthias Schrader

Människor har samlats under hashtaggar som #prayforlondon och #jesuisCharlie efter tidigare terrordåd i Europa. I Österrike är det orden "schleich di, du oaschloch" (dra åt skogen, ditt arsle) som gäller – inspirerade av ett vittnes ilskna reaktion mot terroristen mitt under attacken.

Under strecket
Erika Nekham / TT
Publicerad

Många blev vittnen till terrorattacken i den österrikiska huvudstaden Wien, där en beväpnad 20-årig man attackerade flera platser i den centrala staden och dödade fyra personer. Ett av vittnena blev så upprörd när han såg vad som hände, att han på bred dialekt ska ha ropat "schleich di, du oaschloch" mot terroristen – wiensk slang som betyder ungefär "dra åt skogen, ditt arsle".

Nu har uttrycket fått stor spridning på sociala medier, som hashtagg på Twitter och på profilbilder på Facebook. Det säljs även t-shirtar med citatet på. Orden har blivit något att samlas kring, något som kan roa lite mitt i all sorg och ilska, och något som enligt många ger uttryck för en typisk missnöjesreaktion hos Wienbor.

Annons
Annons
Annons