Annons
X
Annons
X

Dr Doom varnar för ny bostadsbubbla i Sverige

Dr Doom varnar för att en bostadsbubbla håller på att ta form i Sverige och ytterligare några länder. Han pekar speciellt ut Sverige som ett land där bostadsbubblan kan leda till en recession och en stagnerad allmän ekonomi.

[object Object]
Professor Nouriel Roubini förutsåg den amerikanska kollapsen 2008. Foto: LUCA BRUNO/AP

Den amerikanska ekonomiprofessorn Nouriel Roubini blev mer allmänt känd efter att som en av de få ha förutsett kollapsen på den amerikanska bostadsmarknaden 2008. Den som blev inledningen på den svåra ekonomiska nedgången och finanskrisen.

Hans allmänt dystra profetior har också gett honom namnet Dr Doom, även om han själv föredrar namnet Dr Realist. Nu varnar Dr Doom för att man återigen ser samma tecken på att nya bubblor håller på att växa fram på bostadsmarknaden.

Sverige med de ständigt stigande bostadspriserna är ett exempel som Nouriel Roubini lyfter upp. Men han varnar för framväxande bubblor även i Norge, Finland, Schweiz, Frankrike, Tyskland, Kanada, Australien och Nya Zeeland. Dessutom finns det bubbelvarning på en del tillväxtmarknader som Kina, Singapore, Israel och Hongkong.

Annons
X

De varningstecken Dr Doom nu ser är: snabbt stigande bostadspriser, att en stor och stigande andel av hushållens inkomster går till boende och att en allt större del av hushållens samlade skuldsättning är knuten till bostadsköpet. Alltihop drivs på av att både de korta och långa räntorna för tillfället är väldigt låga. Och därmed blir det också billigt att låna.

Enligt Dr Doom skulle politikerna i många länder kunna göra mycket för att kyla av marknaden och minska bubbelrisken, som att begränsa till hur stor andel av bostadens värde man får låna. Men i praktiken är det politiskt svårt eftersom många i bostadsbranschen, och inte minst väljarna, har kraftiga invändningar mot allt som försvårar deras möjligheter att låna till en ny bostad, eller som gör det dyrare att betala för den de redan köpt.

Trösten är väl möjligen att Dr Doom inte tror att bostadsbubblan kommer att brista riktigt än. Det är främst en följd av att det fortfarande är gott om pengar i ekonomin och låga räntor. Dessutom har många banker bättre buffertar nu än för fem år sedan. Därmed kan de lättare hantera om några bostadsägare får svårt att betala sina lån.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Men Nouriel Roubini pekar också på Sverige som ett exempel på där den privata konsumtionen kan stramas åt kraftigt när räntorna stiger och hushållen får betala allt mer för sina bostadslån och därmed inte har pengar kvar att lägga på annat. Det leder till recession och stagnation, hävdar Dr Doom. Och som han avslutar med, det vi i dag ser är inget annat än en uppspelning i slow-motion av hur det var när bostadsmarknaden senast kraschade.

  Annons
  Annons
  Annons
  X

  Professor Nouriel Roubini förutsåg den amerikanska kollapsen 2008.

  Foto: LUCA BRUNO/AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X