Annons

Douglas Roos: S och M kan hantera stöd från ytterkant

Stefan Löfven hos talman Andreas Norlén. Den förra har kunnat ta stöd av gamla kommunister utan att själv bli kommunist.
Stefan Löfven hos talman Andreas Norlén. Den förra har kunnat ta stöd av gamla kommunister utan att själv bli kommunist. Foto: Henrik Montgomery/TT
Under strecket
Publicerad

Jag läste Vänsterpartiets partiprogram i somras. Det genomsyras av gammal klassisk rosa-kommunism i en anda där de tar på sig de godas mantel, tycker att det är de som håller de svaga om ryggen och skall säkra välfärden. Trots att det inte var länge sedan de sprang Sovjets, DDR:s och andra mördardiktaturers intressen. Deras USA-hat är tydligt. De nämner USA 16 gånger i sitt partiprogram (alla gånger nedsättande och nedvärderande) utan att nämna till exempel Ryssland en enda gång.

De skall avskaffa privatägda banker och nationalisera de privatägda produktionsmedlen. Ja, de skall avskaffa de privata företagen. Många av partiets företrädare idag, däribland Jonas Sjöstedt, gick med när V var ett kommunistparti, och stödde öppet en ideologi som mördat närmare 100 miljoner människor och hållit stora delar av världen i skräck och terror.

Annons
Annons
Annons