Annons

Dottern nekas ersättning för narkolepsi

Elisabeth Perssons 14-åriga dotter drabbades av narkolepsi efter vaccineringen mot svininfluensan. Men symptomen kom smygande och familjen sökte inte läkarhjälp direkt. Nu nekas dottern ersättning från Läkemedelsförsäkringen. "Varje dag är en kamp och så kommer hon inte att få en krona", säger Elisabeth.
Elisabeth Perssons 14-åriga dotter drabbades av narkolepsi efter vaccineringen mot svininfluensan. Men symptomen kom smygande och familjen sökte inte läkarhjälp direkt. Nu nekas dottern ersättning från Läkemedelsförsäkringen. "Varje dag är en kamp och så kommer hon inte att få en krona", säger Elisabeth. Foto: Johan Nilsson/TT

Vaccinet mot svininfluensa förstörde livet för hundratals barn och unga som drabbades av narkolepsi. En grupp har särskilt hamnat i kläm – små barn där det till en början var svårt att se symptomen.

– Det är en jättestor oro för framtiden, säger Elisabeth Persson, mamma till en i dag 14-årig flicka som nekats ersättning.

Under strecket
Anja Haglund / TT
Publicerad

Året 2009 sveper larmen om en hotande pandemi, orsakad av viruset H1N1, över världen. I Sverige bestämmer sig myndigheterna för att erbjuda massvaccinering mot den så kallade svininfluensan. Vaccinationskampanjen är massiv och människor vallfärdar till vårdcentraler och provisoriska vaccinationslokaler för att ta sprutan.

I skånska Helsingborg har Elisabeth Persson, mamma till en femårig flicka och en treårig pojke, en dålig magkänsla. Men pressen från omgivningen är, som hon beskriver det, "oerhörd", och i november låter hela familjen vaccinera sig.

Annons
Annons
Annons