Dostojevskijs löjliga människa på Plattan

Under strecket
Publicerad
Annons

En löjlig människas drömav Fjodor DostojevskijÖvers: Nils Åke NilssonDramatisering och regi: Anders Carlberg

Krister Henriksson berättar för oss om när han en gång berättade en dröm - och blev utskrattad.
Regissören Anders Carlberg har dramatiserat Dostojevskijs En löjlig människas dröm för radio. Hans föreställning är full av intressanta komplikationer, men är ändå lättillgänglig via Henrikssons direkta tilltal.
Underförstått är det en rysk självmordskandidat vi möter, den löjliga människa som nu också anses galen. Men via korta inklippta situationer och ljudinslag som t-baneutrop och Marias enmansorkester följer vi samtidigt Henriksson som hemlös tiggare kring Plattan i Stockholm. Inslagen dyker upp utan synbar logik, och skapar fördjupning och samtidsanknytning, utan att det blir krystat. Dostojevskijs berättelse handlar om likgiltighet intill döden i kontrast till det kristna kärleksbudet: Älska din nästa såsom dig själv.
Huvudpersonens möte med en liten förtvivlad flicka blir en vändpunkt.
Hans dröm handlar om ett paradisiskt ursamhälle, som förvandlas till det ondas hemvist. Dostojevskij föregriper såväl Lindgrens Nangijala som Orwells Djurfarm i sin skildring av ett samhälle där så småningom "de mer visa sökte utrota de mindre visa".
Ryssland, Sverige och drömmens världar förekommer parallellt men åtskilda, ända till slutet, när Henriksson plötsligt och överraskande talar till oss om psykakuten på Danderyd.

Annons
Annons
Annons