Annons

Richard Tellström:Dopparedagen – American style

Dopp-i-grytan, potatiskorv, lutfisk, hallonkräm och mandelmusslor – många traditionella rätter står inte längre kvar på våra julbord. Den som vill uppleva en klassisk svensk julmiddag får i stället bege sig till USA, där svenskättlingar ­gärna håller fast vid de jultraditioner som deras förfäder hämtade med sig.

Publicerad
Svenskättlingar samlade inför ”Swedish Christmas Julbord festivities” i Bloomington, Minnesota.
Svenskättlingar samlade inför ”Swedish Christmas Julbord festivities” i Bloomington, Minnesota. Foto: Steve Skjold/IBL

Under tre generationer, från 1800-talets mitt till omkring 1925, utvandrade en dryg miljon svenskar till Nordamerika. Även om de alla vid avfärden hade med sig olika former av svensk kultur så fick de, väl framme i USA, ta ställning till om de skulle fortsätta vara kulturbärare, eller åsidosätta sin uppväxts traditioner för att i stället målmedvetet gå in för att bli till nya amerikaner. Strategierna var olika, något som också gäller för vår tids migranter världen över. 

Svenskättlingar samlade inför ”Swedish Christmas Julbord festivities” i Bloomington, Minnesota.

Foto: Steve Skjold/IBL Bild 1 av 2

Carl Larsson målade detta julbord 1904.

Foto: IBL Bild 2 av 2
Annons
Annons
Annons