Till SvD.se
SvD Perfect Guide

Donna Karan tar Weinstein i försvar: ”Kvinnor ber om det”

Text: Olivia Hagéus - 10 oktober 2017
Annons

Donna Karan, grundare till klädmärket DKNY, försvarade i söndags producenten Harvey Weinstein som står anklagad för att ha sexuellt ofredat flera kvinnor i branschen.

Anklagelserna mot Weinstein har rasat efter att The New York Times rapporterade om det för första gången. Skådespelerskor, däribland Romola Garai och Ashley Judd, assistenter och personal nära Weinstein står bakom uttalandena som fick den världsberömde producenten att bli sparkad från sin egen firma.

Nu försvarar modeikonen Donna Karan Weinstein i ett uttalande på röda mattan i Los Angeles, där hon menar att kvinnor borde ta ansvar för hur de uppför sig;

– Jag tror att vi måste vända blicken mot oss själva, säger hon, “Hur visar vi upp oss själva? Hur beter vi oss? Vad ber vi om? Ber vi om det genom att representera och visa upp vår sexualitet?”

Kläddesignern, vars mode fokuserar på kvinnor, är den första att offentligt förvara den anklagade producenter. Tidigare har bland annat Meryl Streep fördömt hans handlingar och kallat de framträdande kvinnorna för “hjältar”.

Men Karan verkar inte ha fattat galoppen utan fortsätter sitt uttalande med de hiskeliga orden;

– Titta på kvinnor som klär sig idag och titta på vad de ber om när de presterar sig på det sätt de gör. Vad ber de om? Problem.

Karan har senare gått ut med ett pressmeddelande där hon hävdar att uttalandet var taget ut kontext.
– Jag har kämpat för kvinnor i hela mitt liv, skriver hon.

Annons