Annons

Donetskbor krigar med böner

En prorysk separatiströrelse med religiösa förtecken sprider rädsla på gatorna i Donetsk. Ryska Ortodoxa Armén säger sig bekämpa fascister, men använder sig själv av brutala metoder. Men vissa försöker stå emot våldet, beväpnade enbart med böner och ett kors.

Under strecket
Publicerad

Pastorn Alexander Homchenko leder en bön för fred i Ukraina nere vid Kalmiusfloden i Donetsk. De bedjande tillhör olika trossamfund, som ukrainsk-ortodoxa , katoliker, baptistery, pingstvänner och till och med rysk-ortodoxa kyrkan.

Foto: JACOB ZOCHERMANBild 1 av 5

Kristna ur olika trossamfund i staden Donetsk, som är intaget av proryska separatistgrupper, ber för fred nere vid floden.

Foto: JACOB ZOCHERMANBild 2 av 5

Varje dag klockan sex samlas kristna ur olika trossamfund för att be för fred. I starten var de flera hundra, men efter en attack från Ryska Ortodoxa Armén så vågar sig allt färre till platsen.

Foto: JACOB ZOCHERMANBild 3 av 5

Pastor Alexander Homchenko är rädd för kriget men biter ihop: – Är du inte rädd här så är du en dåre. Hjälten är inte den som är orädd, utan den som kan hantera sin rädsla, säger han.

Foto: JACOB ZOCHERMANBild 4 av 5

Pastor Alexander Homchenko hjälper till att evakuera människor som befinner sig mitt i bombardemang i regionen. Stadens gemensamma kyrkoråd har inrättat en telefon-hotline dit rädda invånare kan ringa efter hjälp.

Foto: JACOB ZOCHERMANBild 5 av 5

**Korset flyter i **vattnet. Guppandes i Kalmiusflodens vårvarma vatten i centrala Donetsk, intill bron Ilitja. Några meter därifrån på strandpromenaden skingrar maskerade män i militäruniformer de 250 troende som samlats. Knytnävar och kolvar från automatvapen tillhörande den Ryska Ortodoxa Armén (ROA) träffar de som har kommit hit ner till floden för att be för fred i Ukraina. 

Kriget har fört församlingslivet ut på gatorna eftersom folket inte har någonstans att ta vägen med sina böner. Mitt i tumultet står pastor Alexander Homchenko och försöker undkomma skurarna av slag som viner runt honom från den religiösa milisen. Konflikten är fyra månader gammal och ryska symboler och flaggor har tagit över den östukrainska industristaden. Och när folksamlingen av människor från över 15 olika kyrkor har upplösts av de maskerade männen är flera skadade, ytterligare några gripna och många andra chockade.

Annons
Annons
Annons