Annons
X
Annons
X

Donerar konst för 3,5 miljarder till museum

En privat konstsamling värd 3,5 miljarder doneras till franska Musée D’Orsay av amerikanska paret Marlene och Spencer Hays. Samlingen omfattar runt 600 verk. För sin donation tilldelades makarna Frankrikes finaste hederordern Légion d’Honneur.

Konstliv
Marlene och Spencer Hays tillsammans med Frankrikes kulturminister Audrey Azoulay och president Francois Hollande.
Marlene och Spencer Hays tillsammans med Frankrikes kulturminister Audrey Azoulay och president Francois Hollande. Foto: Thomas Samson/AP

Amerikanska konstsamlarparet Marlene och Spencer Hays kommer att donera sin sensationella samling 1800- och 1900-talskonst till Parismuseet Musée d’Orsay. Det blir den största donationen från en utländsk donator sedan 1945. Över 600 verk ingår i samlingen som har ett värde på 380 miljoner euro, motsvarande runt 3,5 miljarder kronor.

I nära ett decennium diskuterade Hays vilken konstinstitution som skulle får ta emot den enorma samlingen. De bestämde sig tillslut för den plats där de själva tror att den kan bli som mest uppskattad. Samlingen består till stora delar av stora franska mästare som Bonnars och Vuillard, och paret, som till vardags bor i Nashville och New York, har en våning ett stenkast från museet.

Paret möttes när de var 14 och gifte sig vid 19. Utan några direkta konstkunskaper började de samla på 70-talet, med överenskommelsen att de bara skulle köpa sådant de älskade och ville behålla för alltid. Vid 80 års ålder har de knappt sålt någonting.

Annons
X

Samlingen är nu i franska statens ägo men kommer att fraktas över från USA i omgångar; vissa verk lämnar paret Hays först efter deras död. Samlingen tilldelas ett separat rum på museet, på nära 1 000 kvadratmeter (10 000 square foot). Under en ceremoni i slutet av oktober tilldelades paret som tack för sin generösa donation den franska ordern Hederslegionen, Légion d’Honneur, av president Francois Hollande.

Musée D’Orsay anses av många vara ett konstverk i sig, inhyst i en tidigare tågstation mitt emot Tuilerieträdgården. Museets samling innefattar verk av bland andra Monet, Renoir, Cézanne, Van Gogh och Rodin. Varje år tar museet emot nära 4 miljoner besökare.

Annons
Annons
X

Marlene och Spencer Hays tillsammans med Frankrikes kulturminister Audrey Azoulay och president Francois Hollande.

Foto: Thomas Samson/AP Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X