Annons
X
Annons
X
EU-svepet

Donald Tusk hotas av åtal i Polen

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk hotas av åtal i sitt hemland Polen. Tysklands finansminister vill bli staty i Grekland och finländarna är ärligast i Europeiska unionen.
Det är en del av innehållet i veckans EU-svep.

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk.

Foto: Geert Vanden Wijngaert / AP Bild 1 av 1

Bild 1 av 6

[object Object]
Europeiska rådets ordförande Donald Tusk. Foto: Geert Vanden Wijngaert / AP

**VECKANS CITAT: **

”Om Grekland en dag lyckas komma ut ur krisen, så borde grekerna resa en staty över mig”

Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble, som hårt insisterat på den av grekerna avskydda åtstramningspolitiken, i en intervju med Deutche Welle.

Annons
X
Annons
X
Foto: Vadim Ghirda / TT Bild 1 av 1

Bild 2 av 6

Foto: Vadim Ghirda / TT

**VECKANS SIFFRA: **

100 miljarder euro

Tankesmedjan France Strategie har räknat på hur mycket det skulle kosta EU-länderna fram till år 2025 om Schengensamarbetet om öppna gränser rasar samman. Kostnaderna gäller minskat resande, minskat flöde av varor och tjänster över gränserna, ökade speditionskostnader och själva gränskontrollerna.

Annons
X
Annons
X
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 1

Bild 3 av 6

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Finnarna ärligast i EU

I en studie om européers självbild och syn på andra vad gäller integritet och tillit placeras finnarna högst i ärlighetskategorin, före nederländarna, danskarna, svenskarna och fransmännen. Studien gjordes av tankesmedjan European Research Centre for Anti-Corruption and State-Building (ERCAS), på beställning av det nederländska EU-ordförandeskapet.

Annons
X
Annons
X

Cecilia Malmström

Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1

Bild 4 av 6

[object Object]
Cecilia Malmström Foto: Tomas Oneborg

Handelsdomstol olaglig, säger tyska jurister

Tyska toppjurister anser att en planerad specialdomstol för fall gällande det så kallade investerarskyddet, ISDS – en mekanism som ger företag rätt att stämma regeringar vars beslut anses skada företagens investeringar – bryter mot europeisk lag. ISDS är en kritiserad del i frihandelsavtalet mellan EU och USA, som just nu förhandlas. Motståndarna menar att företagen genom dyra stämningar vill pressa regeringar att skippa exempelvis miljölagar och arbetsskyddsregler. EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström föreslår en ny domstol för ISDS-tvister, men det tyska domarförbundet i Berlin menar att en sådan olagligen skulle frånta EU-ländernas egna rättssystem makt.

Annons
X
Annons
X
Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1

Bild 5 av 6

Foto: Tomas Oneborg

Brottsregister inte skäl för utvisning av föräldrar

Att en invandrare har ett kriminellt förflutet är inte skäl nog för att ett EU-land ska kunna utvisa eller förvägra personen uppehållstillstånd; inte om han eller hon är vårdnadshavare till barn som är EU-invånare, säger en toppadvokat i EU-domstolen. Fallen domaren har tittat på gäller en colombian som bor i Spanien och har vårdnaden av två barn med EU-pass, och en marockansk kvinna i Storbritannien vars som är brittisk medborgare. Bägge nekades först uppehållstillstånd och ombads lämna landet på grund av tidigare brott.

Annons
X
Annons
X

Polens försvarsminister Antoni Macierewicz.

Foto: Markus Schreiber / AP Bild 1 av 1

Bild 6 av 6

[object Object]
Polens försvarsminister Antoni Macierewicz. Foto: Markus Schreiber / AP

Donald Tusk kan åtalas

Polens försvarsminister Antoni Macierewicz meddelade att man inleder en ny utredning kring flygkraschen i ryska Smolensk i april 2010. Europeiska rådets ordförande Donald Tusk riskerar därmed åtal i sitt hemland.

I kraschen omkom Polens dåvarande president Lech Kaczynski och 95 andra personer ur landets politiska och militära elit. Regeringspartiet PiS har aldrig accepterat den polska haverikommissionens och förre regeringens slutsats att kraschen var en olycka, och menar att ryssarna sänkte planet. PiS ger Donald Tusk, som var Polens premiärminister, bär det "politiska ansvaret" för olyckan, eftersom han ”spelade politiska spel med Vladimir Putin”.

Annons
Annons
X
Annons
X